Gandi – utemeljivač ideja za razvoj Indije

Foto: Ambasada Indije u Beogradu

Seminar „Mahatma Gandi i njegov uticaj na indijsku i globalnu politiku i savremeni svet“ održan je na Fakultetu političkih nauka u organizaciji Centra za studije Azije i Dalekog istoka FPN i ambasade Indije.

Moderatorka seminara bila je prof. dr Dragana Mitrović, koordinatorka Centra za studije Azije i Dalekog istoka, koja je istakla značaj ovog seminara kako za studentkinje i studente, širu javnost, tako i za saradnju između Srbije i Indije, saopštila je PR služba FPN.

„Gandi je bio tvorac savremene Indije koji je verovao da politika mora biti moralna – politika i moral za Gandija su sinonim“, istakao je ambasador Indije u Srbiji S. Batačarđi.

Profesor Ramačanda Birapu sa Istorijskog instituta Fakulteta društvenih nauka objasnio je da je u Indiji došlo do napretka u hijerarhiji. „Feudalnu hijerarhiju karakteriše pet nivoa, a to su: pojedinac, porodica, zajednica, država, svetsko društvo. Gandi se u svom političkom delovanju protivio hijerarhiji nasilja, netoleranciji, odbijanju različitosti, otuđenju i izolaciji, kao i rascepima u društvu“, predočio je Birapu.

Profesorka FPN Jelica Stefanović Štambuk navela je da je Gandi imao veliki uticaj na razvoj savremene diplomatije i predočila da su njegovi principi poslužili drugim zemljama u borbi sa dekolonizacijom. Urednik i nekadašnji dopisnik Politike iz Indije Milan Mišić je ocenio da moderna Indija nije Gandijeva ideja, ali da je Gandi utemeljio ključne ideje za razvoj ove zemlje.

Profesor Dušan Pajin sa Univerziteta umetnosti naglasio je Gandijevu strategiju nenasilja kao jednu od najvažnijih ideja na koje društvo treba da se ugleda, dok je Borislav Korkodelović, nekadašnji dopisnik Tanjuga iz Indije, kroz fotografije predstavio značaj Gandija u Indiji, govoreći o ašramima – hramovima koje je Gandi osnivao i o njihovoj ulozi u indijskoj kulturi i religiji.

(Danas)

Prethodni tekstČuvena indijska glumica od muža dobila dragocen poklon (foto)
Sledeći tekstSandalovina – da vam koža zablista

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime