Ganesh Chaturthi 2017: evo zašto je pirinač važan element obeležavanja festivala

Foto: Yashu327/en.wikipedia.org

Idol božanstva Ganesha tokom Ganesh Chaturthi u domovima stoji 10 dana, a ove godine unosi se 25. avgusta. Festival ima veliki značaj posebno u državi Maharaštra. To je jedan od najzanimljivijih festivala u Indiji koji se slavi raznim ritualima i običajima. Ove godine, Ganesh Chaturthi ili Vinaiaka Chaturthi počeće 25. avgusta, a završiće se 5. septembra 2017. godine. Pirinač (ili Askhat) je važan deo rituala i ima značajnu ulogu u dobrodošlici Gajanana.

Pirinač sa kumkumom ili kurkumom na idolu označava prosperitet i sreću. Kada se idol postavi u hram, pravi se kukasti krst od pirinča obloženog kurkumom ili kumkumom. U suštini, mora biti pet važnih elemenata ispred idola – betel lišće, Akshat, Haldi, ROLI ili Gulal, bukka (prah crne boje – koristi se u raznim ritualima) i kalash sa kokosom. Uz ove elemente, svih deset dana osigurano je da nema tame oko idola.

Mesto gde je idol postavljen poznato je kao Isthaan i neki ljudi stavljaju pirinač oko tog mesta, a tu je i tanjir pun modaka. Ganesh je i voleo modake i to je jedan od najvažnijih slatkiša koji se nude ovom božanstvu.

Veruje se da zrna pirinča privlače pozitivnu energiju pet glavnih božanstava. Takođe se veruje da upotreba neprerađenih zrna pirinča pomaže u povećanju privlačenja dobrih sila bogova i boginja.

Dakle, dok pirinač mešate sa kurkumom ili kumkumom, to radite polako. Takođe se smatra da nikome ne treba ponuditi pirinač bele boje. Prema tome, uvek je dobro da ga mešate ili sa turmericom ili sa kumkumom koji se smatraju svetim.

Prethodni tekstGanesha Chaturthi 2017: indijski festival nezamisliv bez modaka
Sledeći tekstFord u Indiji pravi novo „čudo“ koje će zaseniti Hjundai

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime