Ganesha Chaturthi 2017: indijski festival nezamisliv bez modaka

Foto: imutkarshpatil/en.wikipedia.org

Ganesh Chaturthi, poznat i pod nazivom Vinaiaka Chaturthi (Vinaiaka Chaturthi) hinduistički je festival posvećen bogu Ganeshi. Ovaj desetodnevni festival počinje četvrtog dana meseca Bhadrapada, koji obično pada u avgustu ili septembru. Festival se obeležava postavljanjem glinenih idola Ganesha u kućama, kao i na javnim mestima.

Tokom ovog festivala nude se razni slatkiši, među kojima je modak najistaknutiji. I sam Ganesh, kaže mit, voleo je modake.

Modak je indijska poslastica popularna u mnogim delovima Indije. Sastoji se od sveže naribanog kokosa i pšeničnog brašna pomešanog sa khava ili maida brašnom.

Prema hindu mitologiji, veruje se da je modak Ganeshu omiljena hrana.

Modaki su u stvari pržene knedle napravljene od pirinčanog brašna, pšeničnog brašna ili maida brašna, uz punjenje narendanim kokosom i jaggerijem. Modaki se nude idolu Ganesha.

Ganesh Chaturthi je jedan od onih festivala koji se obeležava sa mnogo žara i uzbuđenja širom Indije, naročito u državama Maharaštra, Andhra Pradesh, Tamil Nadu i Goa.

Ovaj 10-dnevni festival obeležava se kao rođendan božanstva Ganeshe. Prema ritualu, Ganeshu se nudi 21 modak, a potom se ovi slatkiši služe svima.

Prethodni tekstTop 10 plesnih umetnica u Bolivudu
Sledeći tekstGanesh Chaturthi 2017: evo zašto je pirinač važan element obeležavanja festivala

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime