Gangaur-festival bračne vernosti

Foto: Wikipedia/Avinashmaurya

Gangaur je festival koji se proslavlja u indijskoj državi Radžastan i nekim delovima Gujarata, Zapadnog Bengala i Madia Pradeša. Slavi se u čast Boginje Parvati ili Gaure.

Gangaur je živopisan i jedan od najznačajnijih festivala u Radžastanu.To je proslava proleća, žetve i bračne vernosti. Neudate žene ga obožavaju jer se nadaju da će pronaći dobrog muža, a udate žene ga blagoslove za dobrobit, zdravlje i dug život njihovih supruga, kao i za njihov srećan bračni život.

Festival počinje prvog dana nakon Holi festivala i traje 18 dana. Za tek venčanu devojku je obavezno da poštuje tradiciju festivala ako želi da joj uspe brak (po tamošnjim verovanjima). Čak i neudate devojke se pridržavaju tradicije i jedu samo jedan obrok dnevno.

Žene ukrašavaju svoje ruke i noge uz pomoć Mendi tehnike. Neudate devojke idu okolo sa loncima na svojim glavama, pevajući pesme i prikupljajući poklone od muškaraca u vidu novca, slatkiša, ulja. Ovaj ritual se nastavlja sve do poslednjeg dana manifestacije. Tada devojke razbijaju lonce i uzimaju ostatak ili bacaju u bunar.

Festival uključuje i povorku gde većinom žene i deca plešu, prikazujući svoje raskošne haljine. Ova povorka čini festival veoma atraktivnim, kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste.

Prethodni tekstSlovenci isporučili Indiji 50-ti avion Garud
Sledeći tekstTata Motors i Folksvagen se udružuju kako bi poboljšali auto-industriju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime