Godine nisu prepreka: Baka iz Indije u 104. naučila da čita i piše (video)

Foto: YouTube/BBC News Telugu (Printscreen)

104-godišnjakinja iz indijske države Kerala postala je jedan od najstarijih učenika na svetu nakon što je položila osnovni test pismenosti.

Kuttiiamma Konthi iz Kottaiama u južnoj primorskoj državi postigla je 10. novembra 89 od 100 na testu državne pismenosti u Kerali – što je ekvivalent osnovnom obrazovanju.

Godišnji test je organizovan u okviru ambicioznog projekta opismenjavanja koji je pokrenula državna vlada, a sve u cilju doživotnog učenja i smanjenja stope nepismenosti u Kerali.

Ta indijska država ima najvišu stopu pismenosti u zemlji od 96,2 posto, a Kotaiam je okrug s najvećom pismenošću u Kerali.

Veliko ulaganja u obrazovanje i sponzorisanje nekoliko projekata uključujući vodeći program za obrazovanje odraslih dali su rezultate i 2019/2020. godine Kerala je izdvojila 15 odsto svog godišnjeg budžeta za obrazovanje.

Više od 500 ljudi je izašlo na test, a Kuttiiamma je bila najstarija. Polagala je tročasovni test čitanja, pisanja i aritmetike iz regionalnog malajalamskog jezika.

Stogodišnjakinja je samouvereno pokušala da postavi sva pitanja i čak je otpevala celu pesmu kao odgovor na pitanje za koje je ispitanik trebalo da otpeva četiri stiha bilo koje pesme.

Njen podvig je na Tviteru podelio državni ministar obrazovanja V Sivankuti.

„104-godišnja Kuttiiamma iz Kotaiama postigla je 89/100 na testu Misije za pismenost države Kerala. Godine nisu prepreka za ulazak u svet znanja“, napisao je gospodin Sivankuti.

Kuttiiamma, majka petoro dece koja ima i jednog unuka, nije išla u školu i udala se sa 16 godina. Iako je mogla da čita neke kratke reči, nije znala da piše.

Prošle godine je upisala program opismenjavanja u seoskom veću i dobila je učiteljicu koja joj je davala redovne časove kod kuće kako bi usavršila svoje veštine u pripremi za ispite.

„Ona je veoma britka žena. Bilo mi je veoma lako da je naučim“, rekla je Rehana Džon za The National. „Imali smo dvočasovnu nastavu svako veče u njenoj kući. Uvek je bila uzbuđena zbog časova.

„Ranije je mogla da čita male reči, ali sada može lako da čita čitave pasuse. Presrećna je nakon rezultata.”

Kuttiiamma sada može da piše pisma i nada se da će nastaviti da uči.

Nakon što je završila osnovne nivoe sa najboljim ocenama, Kuttiiamma može da polaže četvrti standardni ispit, rekao je okružni koordinator projekta VV Matthev.

„Ona je stekla pravo da polaže test za četvrti razred. Ona je uzor i motivacija svim ženama za obrazovanje odraslih“, rekao je gospodin Metju za The National.

Godine 2020, Bhageerathi Amma, 105, iz državnog okruga Kolam, postala je najstariji učenik u zemlji nakon što je položila ispit na osnovnom nivou.

Prethodni tekstIndijac sagradio repliku Tadž Mahala za svoju suprugu (foto)
Sledeći tekstIndijka proglašena za novu Mis Univerzuma (foto)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime