Google Doodle obeležio nagradu Padma Shree i 92. godišnjicu rođenja Mahaswete Devi

Foto: Braju wiki/commons.wikimedia.org

Google Doodle danas je obeležio 92. godišnjicu nagrade Padma Shree i rođenja Mahaswete Devi, bengalskog autora i društvenog aktiviste.

Devi je 1979. dobila nagradu Sahitia Akademi, napisala je 100 romana i 20 zbirki kratkih priča. Bila je najpoznatija po svom radu „Hajar Churashir Ma“, „Rudali“ i „Chotti Munda Evam Tar Tir“.

Godine 1997. nagrađena je Ramon Magsaisai nagradom u novinarstvu, književnosti i kreativnoj komunikaciji za „saosećanje kroz umetnost i aktivizam kako bi plemenskim narodima dala pravedno i častno mesto u nacionalnom životu Indije“.

Devi je poznata po svom krstaškom ratu za prava i osnaživanje Lodha i Šabara, plemenskih ljudi iz Zapadnog Bengala, Bihara, Madhia Pradeša i Chhattisgarha.

Današnji Google Doodle podseća na doprinos ove autorke u oblasti književnosti, na njen rad za zajednicu i njenu povezanost s Bengalom.

Rođena 1926. godine, u Decci, Britanskoj Indiji (sad Daka, Bangladeš), autorka je završila Bachelor of Arts na Univerzitetu Patha-Bhavana Vishvabharati u Santiniketanu, a magistrirala je na Univerzitetu Kalkuta.

Svoj prvi roman, Jhansir Rani (1956), zasnovala je na biografiji Ranija Jhansija.

Osvojila je nagradu Sahitia Akademi (1979), Padma Shree (1986), Jnanpith (1997), Magsaisai nagradu (1997) i nagradu Deshikottam 1999. godine.

Godine 2003. Francuska vlada joj je dodelila prestižnu Ordre des Arts et des Lettres za doprinos umetnosti i književnosti.

Prethodni tekstBeba koja je težila 400 grama, izborila se za život
Sledeći tekstIndija u svemir lansirala stoti satelit za nadzor granica

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime