I Indija zabranjuje investicije iz Kine

Nju Delhi — Indija, treća po veličini ekonomija Azije, isključila je sa svoje teritorije kineske investitore.

Statistički gledano 18 od 30 novoformiranih firmi u tehnološkom sektoru Indije su zavisne od kineskog novca.

Time zvanični Nju Delhi sledi put Australije, koja je nedavno takođe „zatvorila kapije“ za kineske investicije.

Nakon što je Centralna banka Kine, na opšte užasavanje Indije, iskoristila slabost rupije i nizak berzanski kurs da bi masovno kupila akcije indijske HDFC Banke, vlada u Delhiju je objavila da su od sada sve kupovine i preuzimanja firmi od strane Kine podložne dikretnom odobrenju Indije, piše „Frankfurter algemajne cajtung“,

Pre toga, lider opozicije u Indiji, Rahul Gandi, pozvao je da se obustave sve operacije u kojima stranci mogu da kupe sada jeftine indijske akcije.

„Masovo usporavanje rasta je veoma oslabilo puno indijskih kompanija i učinilo ih lakim plenom za atraktivna preuzimanja. Vlada ne sme da dopusti strancima da za vreme nacionalne krize preuzmu kontrolu nad indijskim firmama“, poručio je Gandi.

On je to učinio u momentu kad su kineske kompanije poput „Bytedance“, proizvođač automobila u ekspanziji „Great Wall Motor Co Ltd“ ili SAIC sa svojom podfirmom MG pokušali masovno da pokupuju akcije na indijskim berzama.

Statistički gledano 18 od 30 novoformiranih firmi u tehnološkom sektoru Indije su zavisne od kineskog novca, piše Sputnjik.

„Virus korona pogađa više poslovnih branši, a posebno one koje su visoko zavisne od kreditne podrške“, rekao je Vikram Doshi, iz revizorske kuće Pricewaterhouse Coopers u Indiji.

Između aprila i decembra prošle godine broj dirketnih investicija iz inostranstva u Indiji skočio je za 10 odsto na skoro 36 milijardi dolara, prenosi portal „Vijesti“.

Vlada u Delhiju nije zvanično u svojoj odlici ni jednom rečju pomenula pokušaj Pekinga da iskoristi slabosti indijske berze, ali je automatski ukinula sve dozvole susednim zemljama za direktne investicije „ne bi li sprečila preuzimanja u iskorišćavnju trenutnih slabosti“, navodi FAZ.

Delhi želi da, kako se dodaje, po svaku cenu spreči da Peking jeftino izvrši „neprijateljska preuzimanja“ indijskih koncerna. U odluci indijske vlade stoga piše:

„Ako neka od država koja deli granicu sa Indijom ili neko od budućih investitora iz takvih zemalja želi da investira u Indiju, može to da radi isključivo preko vlade Indije“.

U februaru su analitičari „Gejtvej hausa“ objavili da Kina trenutno u Indiji ima oko 6,2 milijarde dolara u direktnim investicijama, ali niko ne zna kolika je ukupna suma koju je Kina preko fondova do sada investirala u indijske firme.

Prethodni tekstIndija se u korona krizi odlično drži
Sledeći tekstPet država vladaće svetom do 2050.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime