Indija se u korona krizi odlično drži

Pre mesec dana budućnost Indije se, prilikom izbijanja epidemije, koronavirusa učinila očajnom. Stručnjaci su predviđali milione zaraženih, hiljade mrtvih, lekari su upozoravali pred porastom obolelih koji bi ubrzo slomio krhki zdravstveni sistem ove zemlje…

Uprkos tome, ova zemlja sa nešto više od 1,3 milijarde stanovnika, beleži, kako izveštava američka televizija SiEnEn (CNN), nešto više od hiljadu i sto mrtvih, što je srazmerno mnogo manje nego u najrazvijenijim i najbolje organizovanim zemljama sveta.

„Nismo očekivali da će epidemija tako brzo rasti“, izjavio je predsednik vlade Narenda Modi 14. aprila kada je produžio dotadašnje tronedeljno zatvaranje zemlje do 3. maja. Potom je u zemlji zavladala panika i kolaps. Milioni siromašnih su se odlučili na putovanja od više stotina kilometara u domove koje su napustili da bi posao i hleb tražili u velikim gradovima i oko njih, došlo je do masovnog juriša na prodavnice, naglog porasta kriminala…

Ipak, radikalni koraci, koji su preduzeti na vreme, su se isplatili. Do danas je u ovoj zemlji registrovano nešto preko 35 hiljada slučajeva zaraze korona virusom i 1.154 smrti tojest 0,8 mrtvih na milion stanovnika što je neuporedivo manje nego, na primer, u Sjedinjenim Državama gde je dosad umrlo 193 čoveka na milion. To, bar zasad, nagoveštava da bi ova, uz Kinu, najmnogoljudnija zemlja sveta, mogla u narednim danima u potpunosti da zaustavi epidemiju.

Prema mišljenjima stručnjaka, u suzbijanju koronavirusa Indiji dosta pomaže osetno toplija klima nego u zemljama s kojima se poredi. S druge strane, u pitanju je možda i pozitivan uticaj opšte vakcinacije (BeSe-Že-BSG) koja se i dalje redovno sprovodi u ovoj zemlji.

(M.L, balkanmagazin.net)

Prethodni tekstIndija: Gradske vlasti Nju Delhija uvode „korona porez“ na alkohol
Sledeći tekstI Indija zabranjuje investicije iz Kine

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime