Indija: Gradske vlasti Nju Delhija uvode „korona porez“ na alkohol

Poseban porez od 70 posto na alkoholna pića uvodi se u Nju Delhiju po odluci gradskih vlasti koje na taj način žele da odvrate ljude da se gomilaju pred prodavnicama, javila je agencija Rojters i podseća da vlasti nakon šestonedeljnog karantina zbog epidemije koronavirusa razmatraju popuštanje strogih mera.

Porezi na alkohol jedan su od ključnih doprinosa prihodima brojnih indijskih država, njih 36, i teritorija čije se blagajne zbog prekida privrednih aktivnosti sve više prazne.

Nakon otvaranja prodavnica sa alkoholom u ponedeljak, prvi put od uvođenja karantina i popuštanja restrikcijskih mera od kojih će neke trajati do 17. maja, morala je da interveniše policija i rasteruje na stotine ljudi koji su pohrlili u kupovinu žestokih pića.

Stoga su vlasti Nju Delhija odmah u ponedeljak uveče najavile uvođenje „posebne korona naknade“.

„Žalosno je bilo videti taj haos pred nekim prodavnicama u Delhiju“, rekao je glavni državni ministar Arvind Kejrival.

Upozorio je da će se mere ublažavanja opozvati ukoliko u nekom području dođe do kršenja mere socijalnog distanciranja i da će se to područje onda potpuno zatvoriti.

Zdravstveni radnici upozoravaju da je uprkos strogom karantinu, sa 1,3 milijarde ljudi, Indija i dalje na snažnom udaru epidemije i da krivulja još uvek ne pokazuje silaznu putanju.

Najugroženije su zapadne države Maharaštra i pripadajući gradovi Mumbai, Gudžarat i Nju Delhi.

(Hina, Reuters)

Prethodni tekstSmoothie sa spanaćem
Sledeći tekstIndija se u korona krizi odlično drži

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime