Indija će 2030. biti vodeća ekonomija sveta

Svetski BDP će porasti za 40 odsto do 2030, a Kina će te godine postati najveća globalna ekonomija, zaključak je analize globalne finansijske institucije HSBC „Svet u 2030“. Ekonomije u razvoju sada čine veći deo svetske ekonomije od razvijenih, i činile su više od polovine globalnog rasta, a taj udeo će se povećati na 70 odsto u narednoj deceniji.

Kina će prema izveštaju „Svet u 2030.“ dati najveći doprinos globalnom rastu i biće najveća ekonomija 2030. sa 26 biliona dolara BDP-a godišnje, ali će Indija preuzeti prvo mesto od Kine kao zemlja sa najvećom populacijom – od čak 1,513 milijardi stanovnika u odnosu na 1,441 milijarde Kineza. Indija će takođe imati i najoštriji ekonomski rast od svih zemalja iz prognoze HSBC. Indija će za svega deceniju postati treća najveća svetska ekonomija, prognoziraju iz HSBC.

Pet od ukuppno šest najbrže rastućih ekonomija su azijske – Indija, Bangladeš, Filipini, Pakistan i Vijetnam. Sledstveno, najveći gubitnici naredne decenije će biti evropske razvijene ekonomije – Austrija i Norveška do 2030. neće biti u prvih 30 svetskih ekonomija, a Danska ni u prvih 40.

Prethodni tekstIndijske salate s jogurtom – raita
Sledeći tekstMajonez od indijskih oraha

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime