Indija – jedna od vodećih zemalja po optimizmu u pogledu globalne ekonomije

Davos — Generalni direktori kompanija iz 83 zemlje sveta pokazuju na početku nove decenije rekordne nivoe pesimizma u pogledu globalne ekonomije.

Kina i Indija najveći optimisti

Kod trenda opadanja optimizma u celom svetu prisutne su ozbiljne oscilacije u zavisnosti od zemlje. Kina i Indija pokazuju najveću dozu optimizma među najvažnijim ekonomijama sa 45 posto i 40 odsto, respektivno, slede SAD sa 36 procenata, Kanada sa 27, Ujedinjeno Kraljevstvo sa 26, Nemačka sa 20, Francuska sa 18 i na poslednjem mestu Japan sa samo 11 odsto direktora koji su prilično sigurni u rast prihoda u 2020.

Sjedinjene Američke Države su se održale kao vodeće tržište za ulaganje, od koga 30 posto generalnih direktora očekuje ostvarenje rasta u narednih 12 meseci, dok 29 procenata njih očekuje rast od Kine.

Međutim, postojeći trgovinski konflikti i političke tenzije su ozbiljno umanjili privlačnost SAD za generalne direktore u Kini.

Tokom 2018. godine 59 procenata generalnih direktora iz Kine je izabralo SAD kao jedno od tri ključna tržišta za rast i razvoj, dok je u 2020. ovaj procenat dramatično opao na samo 11 odsto. Gubitak za SAD je dobitak za Australiju jer sada 45 posto kineskih direktora, u odnosu na devet procenata od pre dve godine, smatra Australiju jednim od tri ključna tržišta za ostvarivanje rasta.

Ostale zemlje koje čine prvih pet tržišta za ostvarenje rasta su iste kao i prethodne godine – Nemačka (13%), Indija (9,0%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (9,0%).

(B92)

Prethodni tekstIndijka s najdužom kosom na svetu (video)
Sledeći tekstGrad u Indiji među 50 najlepših na svetu (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime