Indija će ipak pokušati da vrati dijamant iz britanske krune

Foto: gr8effect/pixabay.com

Indijska vlada ipak namerava da radi na tome da čuveni dijamant od 106 karata Koh-i-Nor, koji se nalazi na britanskoj kruni, bude vraćen Indiji, iako su dan ranije predstavnici vlade te zemlje rekli Vrhovnom sudu da neće tražiti nazad dijamant.

Indijski zvaničnici su saopštili u ponedeljak da Velika Britanija ne treba da traže vraćanje dijamanta, jer ga je porodica maharadže Randžita Singa iz Pendžaba slobodnom voljom dala Britancima u 19. veku, i nije bio „niti ukraden niti su ga prisilom oduzeli britanski britanski upravitelji“ Indijom.

To saopštenje izazvalo je veliko iznenadjenje s obzirom na višedecenijske napore da se dijamant vrati. Za mnoge Indijce gubitak Koh-i-Nura predstavlja simbol potčinjenosti Indije britanskoj kolonijalnoj vladavini, a njegovo vraćanje bilo bi viđeno kao delimično obeštećenje za vekovnu ekonomsku eksploataciju.

Indijsko ministarstvo kulture saopštilo je, medjutim, u utorak uveče, da će ministar tek obelodaniti svoju odluku, dodajući da će Vlada Indije uložiti sve moguće napore da vrati dijamant.

Indijske aktivističke grupe predale su sudu peticiju, uz molbu da donese odluku da vlada zatraži da dijamant bude vraćen.

Dijamant Koh-i-Nur nalazi se na kruni kraljice Velike Britaniji i izložen je u londonskom Taueru.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je 2010. tokom posete Indiji da će dijamant ostati u Velikoj Britaniji.

„Ako kažete da jednom zahtevu (za vraćanje), odjednom ćete zateći prazan Britanski muzej“, izjavio je Kameron.

(Beta)

Prethodni tekstGuverner Nju Delhija
Sledeći tekstIndija traži od Britanije da vrati dijamant Koh-i-Nor

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime