Indija će biti treća po veličini privreda u svetu do 2028. godine

Foto: Pixabay.com/Deedster

Britanska bankarska grupacija HSBC predviđa da će Indija najverovatnije preteći Japan i Nemačku u narednih 10 godina i postati treća po veličini privreda u svetu, ali da bi postigla isto, mora na nastavi sa reformama i više pažnje mora da bude posvećeno socijalnim pitanjima.

Demografija i makro ekonomska stabilnost su najveće indijske prednosti i prema procenama indijska privreda će do 2028.g. dostići vrednost od 7 triliona dolara u odnosu na 6 triliona dolara koliko će imati Nemačka i 5 triliona dolara na koliko se procenjuje japanska ekonomija. Indijski BDP trenutno iznosi oko 2,3 triliona dolara (u fiskalnoj 2016-17.g.) i zemlja je rangirana peta u svetu.

Za 2017-18.g. predviđa se stopa rasta od 7,1%, blago usporavanje zbog uvođenja sveobuhvatnog poreza na usluge (GST). Pored usluga, drugi pokretači indijske privrede biće veće investicije i veći protok kapitala, rast proizvodnje, veća pažnja indijskih potrošača na lokalno prilagođene strane brendove kao i dvosmerni protok ljudskog kapitala, između ostalog razmena stručnjaka sa inostranstvom.

Prethodni tekstIzmene i dopune postojećoj šemi elektronskih turističkih viza (e-TV) Vlade Indije
Sledeći tekstOmaž glumcu Šaši Kapuru

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime