Indija – deo železničke pruge Centralna Azija

Ministri spoljnih poslova Kazahstana, Avganistana, Indije, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana na sastanku u Samarkandu 13. januara razgovarali su o osnivanju konzorcijuma sa učešćem svih zemalja Centralne Azije za povezivanje železničke pruge Kazahstan-Turkmenistan-Iran i Kazahstan-Uzbekistan-Turkmenistan-Iran.

To je saopćeno u novinarskoj službi Ministarstva inostranih poslova Kazahstana. Sastanak ministara zemalja centralne Azije u Samarkandu bio je prvi u okviru dijaloga “Indija-Centralna Azija” uz učešće Avganistana.

Ministri su razgovarali o pitanjima ekonomske, kulturne i humanitarne saradnje, kao i promovisanju stabilizacije i ekonomskog razvoja Avganistana. Posebno su se dotakla pitanja unapređenja međusobne trgovine, širenja direktnih kontakata između poslovnih udruženja, razvoja tranzitno-saobraćajnog i komunikacijskog potencijala zemalja centralne Azije i promicanja zajedničkih inicijativa za stvaranje međunarodnih i regionalnih koridora.

Tema je bila i privlačenje indijskih investicija, inovacija i tehnologija u privredama zemalja centralne Azije, uključujući industriju, energetiku, informacionu tehnologiju, farmaceutsku industriju i poljoprivredu.

Prethodni tekstIndija šalje ljudsku misiju u svemir
Sledeći tekstU Indiji reciklirane autobuse pretvaraju u javne toalete

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime