Indija šalje ljudsku misiju u svemir

Indija, u okviru projekta Gaganian (Nebeski brod), planira da pošalje prvu nacionalnu misiju sa ljudskom posadom u svemir u decembru 2021. godine, izjavio je u petak direktor indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) Kailasavadivu Sivan.

„Nameravamo da prvu misiju bez posade pošaljemo u decembru 2020. godine, drugu – u julu 2021. i, konačno, s posadom – u decembru 2021. godine“, rekao je Sivan, a naveo NDTV.

U Indiji je odobren memorandum o saradnji sa Rusijom u oblasti svemira. Prema rečima šefa ISRO-a, implementacija programa je prioritet organizacije za 2019. godinu.

„Da bismo to uradili, iskoristili smo sve naše resurse. Naš ceo tim je usmjeren na postizanje cilja“ – rekao je Sivan. On je takođe rekao da će u indijskoj posadi od tri člana, koja će ući u orbitu Zemlje 2021. godine, biti žena.

Realizacijom ovog projekta, Indija će postati četvrta zemlja u svetu – nakon SSSR-a, SAD-a i Kine – koja je uspela sama da pošalje ljude u svemir, podsetio je direktor ISRO-a.

Indijski ambasador je govorio o pripremi pokretanja prve misije sa ljudskom posadom: „Želimo i žene među astronautima. To je naš cilj. Po mom mišljenju, moramo obučiti i muškarce i žene. U svom govoru, premijer je pomenuo „braću i sestre“- i rado ćemo raditi na tome.

Krajem decembra, indijski kabinet je odobrio program, nazvan Gaganian, za 100 milijardi rupija (oko 1,43 milijarde dolara). Očekuje se da će Moskva pomoći Nju Delhiju u ovom projektu. Indijski ambasador u Rusiji Bala Venkatesh Varma u intervjuu za RIA Novosti ranije je rekao je da će praktični zajednički rad dveju zemalja u tom pravcu početi 2019. godine.

Prethodni tekstPrelepa indijska glumica promenila boju kose (foto, video)
Sledeći tekstIndija – deo železničke pruge Centralna Azija

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime