Indija do 2020. ukida plastiku za jednokratnu upotrebu

Zagađenje plastikom je veliki problem u Indiji. Koliko je situacija loša pokazuju procene Vlade koje kažu da se oko 70 odsto plastike koju zemlja potroši jednostavno odbaci, a u većini indijskih gradova ne postoji prerada otpada.

Iz Amazona su najavili da će ukloniti svu plastiku koja se ne može reciklirati iz isporuka u Indiju do juna 2020. godine, da će plastične omote sa mehurićima koje sada koriste za zaštitu proizvoda zameniti oblogom od papira.

„Ambalažni materijal kompanije već sadrži manje od 7 odsto plastike za jednokratnu upotrebu“, kaže Akhil Sakena, potpredsednik kompanije Amazon Indija.

„Ova investicija u zaštitu životne sredine obezbeđuje trostruku pobedu, dobra je za našu planetu, dobra za naše kupce i zajednicu i dobra za biznis“, ističe Sakena.

Najava o prestanku upotrebe plastike stigla je manje od nedelju dana nakon što je Flipkart, najveća indijska kompanija za elektronsku trgovinu, koja je pod vlasništvom Valmarta, pokrenula sličnu inicijativu.

Iz Flipkarta su rekli da su smanjili količinu plastike za jednokratnu upotrebu za 25 odsto, i da do marta 2021. planiraju da recikliraju sve omote koje koriste za pakovanje svojih proizvoda.

Flipkart ima malu prednost nad Amazonom na vrhu indijskog tržišta za e-trgovinu, za koji Morgan Stenli predviđa da će do 2027. biti vredan 200 milijardi dolara. Obe firme su uložilie više milijardi dolara u rast svog poslovanja, dok se bore za nove korisnike.

Indijski premijer Narendra Modi prošlog meseca je istakao važnost borbe protiv zagađenja plastikom i rekao da bi Indija trebalo da preduzme snažne prve korake za uklanjanje plastike za jednokratnu upotrebu.

(b92)

Prethodni tekstIndijac očajan: Već tri godine vrane napadaju samo njega (video)
Sledeći tekstZahvaljujući Kini i Indiji, Zemlja je danas „zelenija“ nego pre 20 godina

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime