Zahvaljujući Kini i Indiji, Zemlja je danas „zelenija“ nego pre 20 godina

NASA je potvrdila neočekivanu i pozitivnu činjenicu za naš planetu. Zemlja je danas zelenije mjesto nego pre 20 godina. Ali to nije sve, jer su akteri zaslužni za ovo ekološko čudo isti oni koji su nedavno pridonosili zagađivanju sveta, a to su Kina i Indija.

Dok Amazonska prašuma gori, a Zapad optužuje Peking i Nju Delhi da doprinose zloupotrebom ispuštanja crnog dima, krčenjem šuma i zanemarivanjem životne sredine šteti ekosistemu, na indijskim i kineskim teritorijama pojavljuju se nova „zelena pluća“.

Kako je izvestio Forbs, spomenute dve zemlje odgovorne su za najveće ozelenjivanje planete u poslednje dve decenije. Razlog treba tražiti u politikama zaštite životne sredine koje sprovode dve vlade, koje su usvojile ambiciozne programe koji uključuju sadnju stabala i stroge kazne za one koji ne poštuju životnu sredinu.

INDIJA

Zahvaljujući dobrovoljnom radu 800 hiljada ljudi u Utar Pradešu, 11. jula 2016. je u Indiji posađeno gotovo 50 miliona stabala za manje od 24 sata. Vlada je uložila šest milijardi dolara za pošumljavanje zemlje. Pošumljeno je 12 odsto teritorije i smanjeno je zagađenje. Iste godine je kao dio Pariskog klimatskog sporazuma Indija izdvojila 6,2 milijarde dolara za povećanje šumske površine u zemlji, koja će se do 2030. godine protezati na 235 miliona hektara.

Sadnja drveća zasigurno je važna akcija, ali samo po sebi to možda neće biti dovoljno za rešavanje svih indijskih problema. Biljke se moraju i pažljivo nadzirati i treba im odgovarajuća nega. U svakom slučaju, interes koji indijska vlada pokazuje za životnu sredinu važan je prvi korak u smanjenju globalnog zagađenja.

Autor N. Babić, standard.rs

Prethodni tekstIndija do 2020. ukida plastiku za jednokratnu upotrebu
Sledeći tekstGde je nestao duh Vudstoka?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime