Indija dodelila firmi Adani ugovor za solarne projekte vredan 6 milijardi dolara

Indijska državna agencija za obnovljivu energiju SECI dodelila je domaćoj firmi Adani Green Energy ugovor vredan šest milijardi dolara za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage 8 GW u narednih pet godina, kao i kapaciteta za proizvodnju solarnih panela od ukupno 2 GW.

Prvih 2 GW kapaciteta za proizvodnju električne energije biće pušteni u rad do 2022. godine, a preostalih 6 GW će biti sukcesivno izgrađeno do kraja 2025. godine, i to po 2 GW godišnje. Projekti će biti rađeni na više različitih lokacija, saopštio je Adani Green Energy, koji je deo Adani Groupa.

Ovo uključuje i jedinstveni sistem kapaciteta 2 GW na jednoj lokaciji, a to bi ga učinilo među najvećima na svetu.

Kompanija Azure Power je takođe dobila velike poslove – izgradnju fotonaponskih elektrana ukupne snage 4 GW i proizvodnju solarnih panela i opreme ukupnog kapaciteta 1 GW.

Što se tiče kapaciteta za proizvodnju solarnih panela kompanije Adani, oni će biti izgrađeni do 2022. Uz postojeće kapacitete od 1.3 GW, ovo će joj dodatno učvrstiti poziciju najvećeg proizvođača solarnih panela u Indiji, navodi se u saopštenju.

Projekat će tokom svog životnog veka eliminisati 900 miliona tona CO2
Ovo je najveći ugovor ove vrste u svetu do sada, navodi se u saopštenju. Očekuje se da će projekat tokom svog životnog veka eliminisati 900 miliona tona CO2 i otvoriti 400.000 radnih mesta, što direktno što indirektno.

Zahvaljujući ovom ugovoru, kompanija Adani Green Energy će sada imati ukupno 15 GW kapaciteta, uključujući i one u izgradnji i pod ugovorom, što će ubrzati “njen put ka tome da do 2025. godine postane najveća svetska kompanija u oblasti obnovljive energije.” Ovo će takođe približiti kompaniju svom cilju da do 2025. godine ima ukupno 25 GW instalisanih kapaciteta za obnovljive izvore energije (OIE).

Cilj Indije je da do 2030. godine ima 450 GW kapaciteta OIE

Premijer Indije Narendra Modi je na Samitu Ujedinjenih nacija o klimi 2019. godine rekao da je cilj te zemlje za 2022. godinu da ima 175 GW kapaciteta OIE. Dugoročniji cilj Indije, do 2030. godine, jeste 450 GW, navodi State of Green. Poređenja radi, Evropska unija trenutno ima ukupno 495 GW.

Indija takođe cilja da do 2030. godine 40% energije bude iz čistih izvora, izvestio je State of Green nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju izmedju Indije i Danske o petogodišnjoj saradnji na zelenoj tranziciji u Indiji.

(Balkan Green Energy News)

Prethodni tekstIndijski par volontira i pomaže u prevenciji epidemije
Sledeći tekstIndija, Irska, Meksiko i Norveška u Savetu bezbednosti UN

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime