Indija dronovima i vatrogasnim kolima protiv skakavaca

Osim protiv pandemije korona virusa, Indija se ovih dana bori i protiv najveće invazije skakavaca u poslednje tri decenije, koja preti da uništi useve i vegetaciju, a u tu svrhu se koriste i sredstva kao što su dronovi i vatrogasna kola.

U potrazi za hranom, nekoliko kilometara dugi rojevi pustinjskih skakavaca, najdestruktivnije vrste ovih insekata, početkom maja su iz susednog Pakistana ušli u Radžastan, državu na zapadu Indije i potom se proširili na još pet država u toj zemlji, a sve su pogoršali vetrovi posle udara ciklona „Amfan“ krajem prošlog meseca, navodi CNN.

Nadležne službe nastoje da rojeve razbiju pesticidima koji se izbacuju iz prskalica montiranim na traktore, iz vatrogasnih kola, ali i iz dronova, a jedan zvaničnik je izjavio da je u dva okruga u Radžastanu već uništeno 70 odsto skakavaca.

„Skakavci se takođe mogu oterati paljenjem vatre i eksplozijama petardi, lupanjem u tanjire i konzerve, kao i udaranjem u bubnjeve, jer nisu u stanju da podnesu glasne zvukove“, stoji u jednom od uputstava koje su nadležni uputili poljoprivrednicima.

Uprkos operacijama u cilju njenog suzbijanja, invazija skakavaca bi se mogla nastaviti i narednog meseca, ali se čini da je, barem za sada, Indija izbegla najgori scenario, jer ovogodišnja setva još nije počela, pa šteta po useve nije velika, navodi CNN.

(Tanjug)

Prethodni tekstJato retkih ptica iz daleke Indije svilo gnezdo u srcu Šumadije
Sledeći tekst„Indija je ključno tržište za rast, ulažemo još 2 milijarde dolara“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime