Indija ekonomski pretiče SAD do 2050. godine

Foto: Wikipedia/PwC

Kina je već pretekla Sjedinjene Države kao najjača ekonomija sveta po paritetu kupovne moći, a do 2050. će to učiniti i Indija, navodi se u izveštaju multinacionalne revizorsko-konsultantske kompanije PrajsvoterhausKupers (PwC) sa sedištem u Londonu.

U izveštaju pod nazivom „Dugoročni izgledi: Kako će se globalna ekonomski poredak promeniti do 2050. godine“, PwC je rangirao 32 zemlje na osnovu projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP) merenog paritetom kupovne moći, prenosi Biznis insajder.

Makroekonomisti PwC-a su koristili paritet kupovne moći (PPP) kao meru ekonomske produktivnost i životnog standarda među zemljama.

Prvo mesto na rang listi pripalo je Kini s procenjenim BDP-om u 2050. godini (prema paritetu kupovne moći) od 58.500 milijardi dolara i petinom udela u svetskoj ekonomiji.

Na drugoj poziciji je Indija sa projektovanim BDP-om od 44.128 milijardi dolara, dok su SAD skliznule sa drugog na treće mesto sa predviđenim BDP-om od 34.102 milijarde dolara.

Prema proceni PwC-a, Indonezija će sa sadašnjeg osmog mesta skočiti do 2050. godine na četvrtu poziciju, „preskačući“ Japan, Nemačku, Rusiju i Brazil, sa procenjenim BDP-om na 10.502 milijarde dolara.

Peta najjača ekonomija sveta će, prema ovoj prognozi, postati Brazil sa BDP-om od 7.540 milijardi dolara, a Rusija će ostati na sadašnjem šestom mestu sa BDP-om od 7.131 milijardi dolara.

Meksiko, kog nema među prvih 10 najjačih ekonomija u 2016, naći će se 2050. godine, kako to vide analitičari PwC-a, na sedmom mestu sa BDP-om „teškim“ 6.863 milijarde dolara, Japan će skliznuti sa sadašnje treće na osmu poziciju sa procenjenim BDP-om od 6.779 milijardi dolara.

Pad se predviđa i za Nemačku sa petog na deveto mesto do 2050, pri čemu se projektuje da će BDP najveće evropske ekonomije iznositi 6.138 milijardi dolara, a deseta na listi budućih ekonomskih vlada sveta je Velika Britanija, čiji će BDP iznositi 5.369 milijardi dolara, prema prognozi PwC-a.

Privrede u usponu bi u naredne tri decenije trebalo da budu motor rasta svetske ekonomije i do 2050. godine će činiti gotovo polovinu globalne privrede u odnosu na sadašnjih oko 35 odsto, predviđa se u Izveštaju.

Kako navode iz konsultantske firme PwC, Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija i Turska će u iduće 34 godine rasti u proseku 3,5 odsto godišnje, dok će razvijene ekonomije iz grupe G7 – Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, beležiti prosečan rast od samo 1,6 procenata godišnje.

Prethodni tekstIndija ukida ograničenja za podizanje gotovine
Sledeći tekstIndija će ove godine imati veliki prinos pšenice

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime