Indija ukida ograničenja za podizanje gotovine

Foto: Pixabay.com/itkannan4u

Ograničenja na podizanje gotovine u Indiji biće u potpunosti ukinuta 13. marta, saopštila je indijska centralna banka posle sednice na kojoj je odlučila da ostavi kamatne stope na čekanju po drugi put nakon povlačenja iz opticaja banknota velike vrednosti.

Banka rezervi Indije je ograničila podizanje gotovine posle iznenađujuće odluke premijera Narendre Modija, iz novembra prošle godine, o povlačenju iz opticaja svih novčanica od 500 rupija (7,40 dolara), kao i od 1.000 rupija, što je činilo 86 odsto novca u opticaju u državi u kojoj dominira upotreba keša, prenosi AFP.

Centralna banka je ranije ovog meseca delimično ukinula ograničenja na podizanje gotovine sa određenih računa, ali ne i za klijente koji poseduju štedne račune.

U saopštenju banka je navela da će limit na podizanje gotovine biti gotovo udvostručen sa 24.000 rupija na 50.000 od 20. februara, pre „potpunog ukidanja ograničenja 13. marta, i da više neće biti nikakvih ograničenja za podizanje keša“.

Banka je takođe saopštila da je ostavila referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 6,25 odsto, drugi put od takozvane novembarske „demonetizacije“.

Centralna banka je pod pritiskom da smanji kamate kako bi stimulisala ekonomiju zbog bojazni da je zabrana gotovine usporila rast.

Ključna repo stopa – po kojoj centralna banka odobrava pozajmice komercijalnim bankama – ostaće ista, navedeno je u saopštenju, prenosi AFP i podseća da je ta stopa u oktobru snižena na 6,25 procenata.

Prethodni tekstFilmska priča: Pronašao majku nakon 25 godina zahvaljujući Google Earth-u
Sledeći tekstIndija ekonomski pretiče SAD do 2050. godine

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime