„Indija je globalna sila“, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je u istorijskoj poseti Indiji

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je stigao u šestodnevnu posetu Indiji. Želeći da ojača odnose između Izraela i Indije, izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da će ova poseta pružiti priliku za unapređenje bilateralne saradnje sa „globalnom ekonomskom, bezbednosnom, tehnološkom i turističkom silom“.

Poseta premijera Netanjahua Indiji upriličena je nakon praznine od 15 godina. Bivši izraelski premijer Ariel Sharon posetio je Indiju 2003. godine.

„Sastaću se s premijerom Indije, svojim drugom Narendrom Modijem, sa indijskim predsednikom i sa mnogim drugim liderima. Potpisaćemo mnogo sporazuma“, rekao je premijer Netanjahu u izjavi.

„Ovo je veliki blagoslov za državu Izrael“, rekao je Netanjahu.

Poseta obeležava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje i održava se oko šest meseci nakon posete premijera Modija Izraelu.

Premijer Netanjahu posetiće Delhi, Agru, Gudžarat i Mumbaij, a pratiće ga premijer Modi, navodi se u saopštenju za medije. On će održati sastanke i sa predsednikom Ramom Nathom Kovinom i ministrom spoljnih poslova Sushmi Svaraj.

Bice potpisano nekoliko sporazuma i memoranduma o saradnji, uključujući naftu i gas, obnovljive izvore energije, izmenjeni protokol za aerodrome, sajber sigurnost i koprodukciju filmova i dokumentarnih filmova.

Izraelska bolnica „Saare Tzedek“ potpisala bi sporazum sa Ministarstvom zdravlja.

Informisani izvori u Jerusalimu rekli su da se to odnosi na razmenu znanja u oblasti homeopatije i ajurvede, koje su u posljednjih nekoliko godina postale popularne u Izraelu.

Izraelski tehnološki institut takođe bi potpisao sporazum sa Ministarstvom za nauku i tehnologiju, navode izvori u Jerusalimu.

Premijer Netanjahu vodi glavnu delegaciju koja se sastoji od 130 privrednika iz 102 izraelske kompanije iz oblasti poljoprivrede, voda, kibernetske sigurnosti i zdravstvene zaštite.

Izrael će uložiti 68,6 miliona dolara za unapređenje saradnje sa Indijom u oblastima kao što su turizam, tehnologija, poljoprivreda i inovacije u periodu od četiri godine, rekao je visoki zvaničnik u Jerusalimu pred posetu premijera Netanjahua.

Prethodni tekstEngleski stručnjak postaje savetnik u Indiji
Sledeći tekstBeba koja je težila 400 grama, izborila se za život

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime