Indija gradi održivi „zeleni“ grad iz temelja

Foto: waiguobox/pixabay.com

Neboderi, luksuzni stanovi, neonski znaci i zakrčeni putevi… Ovo su samo neke od asocijacija koje nam padaju na pamet kada pomislimo na savremene gradove. Svi oni su nastali spontano, London, Tokio, Njujork, Meksiko Siti, i svi se suočavaju sa istim izazovima poput zagađenja vazduha, saobraćajnih gužvi i nagomilanog otpada.

A šta ako bismo mogli da počnemo ispočetka i izgradimo čistu utopiju?

Upravo se to dešava u Indijskoj državi Andra Pradeš gde su lokalne vlasti angažovale poznatog britanskog arhitektu Normana Fostera kako bi projektovao novu prestonicu za provinciju Amaravati. Na projektu takođe učestvuje poznata konsultantska kuća Surbana Jurog a cilj im je da stvore zelene poslove, prvoklasnu infrastrukturu u zelenom gradu koji će koristiti svoje resurse održivo.

Iz kompanije su izjavili da će grad pokrivati oko 217 kvadratnih kilometara i da će u njegovoj izgradnji koristiti podatke iz istraživanja o održivim gradovima koji su prikupljani godinama. Takođe, koristiće najnovije tehnologije razvijane u Indiji.

U svom centru imaće park površine 5.5 kilometara koji je inspirisan Sentral parkom u Njujorku.

Veliki trotoari pod hladom koji će podsticati ljude da idu peške, mnogo zelenih površina, široko rasprostranjena upotreba solarne energije i električni transport su samo deo planova koji će biti realizovani u narednih 25 godina.

Svi ovi problemi bili su aktuelna tema na Svetskom ekonomskom forumu o gradovima i urbanizaciji a biće sve bitniji kako se svetska populacija bude selila u gradove. Prema nekim procenama čak 70% ljudi će živeti u gradovima do 2050. godine.

Prema analizama ovaj grad će koštati oko 6.5 milijardi dolara a mogao bi da generiše oko 5 milijardi dolara u državnu kasu. To bi dalje samo pospešilo upotrebu naprednih tehnologija poput veštačke inteligencije, vozila bez vozača, interneta, 3D štampanih materijala, biotehnolgija i naprednih materijala a stručnjaci smatraju da je upravo u ovim tehnologijama budućnost održivosti i zelenih gradova.

(Milan Zlatanović, energetskiportal.rs)

Prethodni tekstIndija obeležila godišnjicu Velikog rata
Sledeći tekstIndija godišnje zaradi 2,65 milijardi dolara od izvoza basmati pirinča

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime