Indija i SAD – najznačajnije partnerstvo 21. veka

Indija planira da kupi američko naoružanje u vrednosti od tri milijarde dolara, izjavio je američki predsednik Donald Tramp drugog dana svoje posete toj zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Nju Delhiju sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, šef Bele kuće je podsetio da je Amerika uspešno sarađivala i sa zvaničnim Islamabadom u borbi protiv terorizma u Pakistanu, prenosi Rojters.

Dva lidera su najavila da će biti potpisan trgovinski sporazum, kao i da će nastaviti razgovore o sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu između Indije i SAD.

Tramp je razgovarao sa indijskim predsednikom Modijem, koga je nazvao „dragim prijateljem“, o značaju uvođenja bezbedne 5G komunikacione mreže u Indiji uoči planiranog konkursa za korišćenje javnih frekvencija.

SAD su zabranile saradnju sa kompanijom Huavej uz obrazloženje da oprema iz ponude te kineske kompanije može biti korišćena za špijunažu.

Ovu tvrdnju negirali su i kompanija i zvanični Peking, ali bi Indija, čije telekomunikacione kompanije već duže vreme sarađuju sa kineskim proizvođačima, tek trebalo da se izjasni o tom pitanju.

U naglašeno prijateljskom tonu, predsednik Tramp je svoje putovanje u Indiju ocenio ka „nezaboravno i izvanredno“, a tokom zajedničkog saopštenja za javnost sa indijskim premijerom Modijem, upotrebio je i reč „ljubav“, prenosi AP.

Američki predsednik je obelodanio da su SAD potpisale sa Indijom ugovor o prodaji napredne vojne tehnologije i opreme, uključujući helikoptere, ukupne vrednosti od preko 3 milijarde dolara i ocenio da je postignut napredak ka postizanju tzv. sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma između dve zemlje nakon susreta na vrhu.

Tramp se u ime svoje supruge Melanije zahvalio na „veličanstvenoj dobrodošlici“ koja joj priređena.

Idijski premijer rekao je da je sa svojim gostom imao plodnu razmenu mišljenja o brojnim pitanjima, uključujući vojnu, energetsku i tehnološku saradnju Indije i SAD i najavio nastavak razgovora.

Premijer Modi je podsetio da se sa američkim predsednikom sastao 5 puta u proteklih 8 meseci, ocenivši da je indijsko-američka saradnja „najznačajnije partnerstvo 21. veka“.

(rtv.rs)

Prethodni tekstAmerikanci morali da pitaju Google gde je Indija
Sledeći tekstRajma masala – pasulj na indijski način

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime