Indija i Srbija podržavaju međusobni teritorijalni suverenitet i integritet

Indija i Srbija imaju tradicionalno prijateljske odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih, a bilateralne odnose krasi međusobno razumevanje i podrška u pitanjima od ključnog značaja. I Indija i Srbija podržavaju međusobni teritorijalni integritet i suverenitet.

Državni ministar (kancelarija premijera) dr Džitendra Sing posetio je Srbiju u oktobru 2016. i sastao se sa vrhom srp­skog rukovodstva, između osta­log i sa Aleksandrom Vučićem, predsednicom parlamenta Majom Gojković, prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, potpredsednikom i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i mini­strom po­ljoprivre­de i životne sre­dine Branisla­vom Nedi­movićem.

Trgovinska razmena Indije i Srbije u 2016. iznosila je 142,7 miliona dolara, od čega je 133,3 miliona činio indijski izvoz, dok je indijski uvoz bio 9,4 miliona.

Indijske investicije i prisustvo indijskih kompanija u Srbiji

TAFE traktori („Amalgamations Group“, Čenej). Kompanija „Embassy Group“ iz Ba­ngalora inve­stirala je 15 miliona evra u razvoj IT par­ka u Inđiji.

„Mahindra“ trakto­ri se sklapaju u Srbiji u saradnji sa firmom „Agropano­nka“. l firma „Sonalika“ iz Pandža­ba ima liniju za sklapanje traktora pod brendom „So­lis“ u Boljevcu u saradnji sa srpskom kompanijom FPM „Agromehanika“. Indijske farmaceutske kuće poput „Himalaya Herbals“, „Panacea Biotec“ i „HiMedia Laboratories“, prisutne su preko lokalnih predstav­nika.

Srbija nastavlja sa tradicijom izvoza vojne opreme i trans­fera tehnologije i znanja za
proizvodnju municije, ek­sploziva i drugih sredstava. Takođe u Srbiji je počelo snimanje
indijskih filmova. Srpska firma „Schneider Ele­ ctric DMS NS“ učestvuje u projektu Vlade Indije, odno­sno u izgradnji pametnog gra­da „Naja Rajpur“.

U poslednje vreme indijski državljani ­ kompanije sa sedi­štem u Ujedinjenim Arapskim
Emiratima pokazali su intereso­vanje i investirali su u srpske ko­mpanije koje proizvode železni­čku signalizaciju, opremu za od­vod smeća, aluminijumske plo­če i zdravstvene centre.

(Nemanja Stevanović, Informer)

Prethodni tekstNajbolji fudbaler Irske ikada uživa u Indiji
Sledeći tekstAmir Kan igra u debitantskom filmu svog menadžera

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime