Indija: Istraga zbog izbora pola deteta

Istraga o abortusima zbog izbora pola deteta pokrenuta je u jednom distriktu na severu Indije nakon što su vladini podaci pokazali da ni jedno od 216 dece koje je rođeno u 132 sela u poslednja tri meseca nije devojčica.

Vlasti u Utarkašiju, u državi Utarakhand, saopštile su da su zvanični podaci alarmantni i sumnjaju na široko raspostranjen ženski feticid, piše britanski Independent.

Indija je zakonom zabranila abortuse sa ciljem polne selekcije još 1994. godine, ali je ova praksa postala uobičajena u zemlji u kojoj roditelji tradicionalno mušku decu smatraju hraniocima porodice, a žensku skupom obavezom.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Indiji je bilo 943 žene na 1.000 muškaraca.

Ashiš Čauhan, lokalni sudija, kaže je da je stopa rođene ženske dece bila sumnjiva i da oni smatraju da je u pitanju ženski feticid.

Ova 132 sela, gde ni jedno žensko dete nije rođeno u poslednja tri meseca, označena su „crvenom zonom“ što znači da će se tokom detaljnije obrade podataka posebna pažnja obraćati na njih.

Roditelji koji se budu sumnjičili za feticid moraće snositi pravne posledice.

Prošle godine, indijska vlada uradila je izveštaj u kojem zaključuje da državi nedostaje 63 miliona žena zbog prednosti koju daju muškoj deci.

U patrijahalnom indijskom društvu, muška deca se smatraju budućim izdržavateljima i njegovateljima koji imaju obavezu da se brinu za roditelje kada ostare.

A kćerke se smatraju skupim troškom jer su roditelji često pod pritiskom da isplate miraz pri udaji, uprkos tome što je ovaj običaj zabranjen još 1961. godine.

(FoNet)

Prethodni tekstPiletina u kari sosu sa rižom
Sledeći tekstPremijer Indije na safariju (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime