Indija istražuje Mars

Foto: Indian Space Research Organisation

U istoriji kosmonautike Indija se uvrstila u malobrojni klub zemalja koje su poslale letilice da istražuju Mars.

Svemirska sonda Mangalijan (na sanskritu maṅgala – Mars + yāna – vozilo) uspešno je ušla u orbitu oko crvene planete 24. septembra 2014. godine. Time je Indijska agencija za istraživanje svemira (ISRO) postala četvrta svemirska agencija koja je uspešno postavila sondu u orbitu oko Marsa, nakon Sovjetskog kosmičkog programa, agencije NASA (Sjedinjenih Аmeričkih Дržava) i agencije ESA (Evropske unije). Indija je postala prva nacija koja je uspešno postavila sondu u orbitu oko Marsa iz prvog pokušaja, i prva azijska država koja je stigla do Marsa.

Mangalijan je prvenstveno demonstracija tehnologija potrebnih za dostizanje drugih planeta i njihovog izučavanja i opremljen je sa pet naučnih instrumenata.

Od svih sondi poslatih u duboki svemir, sonda Mangalijan je daleko najmanje koštala – 73 miliona dolara. Poređenja radi, sonde agencije NASA su od 300 miliona pa do preko 2 milijarde dolara.

Krajem 2015. godine, sonda je proslavila svoju prvi godinu (zemaljsku) u orbiti oko Marsa. Svi naučni instrumenti su operativni, a do tada je sonda ka Zemlji poslala 440 fotografija. Inženjeri su veoma zadovoljni ponašanjem sonde i njenih komponenti, jer je misija zamišljena kao demonstracija tehnologija, ali je ipak premašila sva očekivanja.

Prethodni tekstIndija – kolevka šaha
Sledeći tekstIndija – tvorac superkompjutera

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime