Indija obaranjem satelita ugrozila MSS?

Nasa tvrdi da se posle razaranja satelita u orbitu Zemlje raspršilo oko 6.500 krhotina od kojih će 24 dospeti do Međunarodne svemirske stanice.

– Indija tvrdi da će za 45 dana svi ostaci satelita da nestanu.

Indija je nedavno, ispaljivanjem rakete sa zemlje, uspešno uništila satelit u niskoj orbiti, čime je postala četvrta sila na svetu koja je to uspela. Satelit se nalazio na visini od oko 300 kilometara.

Pre Indije, satelite su rušili SAD, Kina i Rusija. Nasa je saopštila da je uništenjem satelita u svemiru ostala gomila otpada koja može da udari u Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) i ozbiljno ugrozi astronaute.

Indija je namerno uništila jedan od svojih satelita, a ovaj potez je premijer Narenda Modi okarakterisao kao dokaz da je njihova zemlja uspostavila svemirsku moć. Cilj je razaranje svih starih satelita koji su prestali da rade, jer ih u zemljinoj orbiti ima na hiljade, pa, samim tim, ugrožavaju satelite koji su još funkcionalni. Svakim sudarom satelita stvara se na hiljade krhotina koje brzo orbitiraju i nastavljaju da se kreću oko Zemlje.

Kompanije i zemlje utrkuju se koja će pre i više satelita da pošalje u svemir. Problem je u tome što je radni vek tih satelita kratak i što brzo padnu natrag na Zemlju.

Manji satelit iz grupe satelita Iridijumske konstelacije 2009. godine pretrpeo je udar starog ruskog satelita, koji se posle prestanka upotrebe nekontrolisano kretao oko Zemlje.

Zvaničnik Nase, Džim Bridenstajn istakao je da se indijski satelit rasuo u komadiće od kojih je veliki broj dovoljno veliki da može da ošteti MSS. A da situacija bude gora, iako su dovoljno veliki da oštete stanicu, njihova veličina nije dovoljna da bi mogla da im se prati putanja.

Bridenstajn je objasnio da trenutno mogu da prate kretanje predmeta veličine deset santimetara ili veće. Kretanje oko 60 takvih predmeta pod konstantnim je nadzorom stručnjaka. Satelit je orbitirao na oko 100 kilometara ispod MSS, koja se nalazi na oko 400 kilometara od Zemlje. Opasnost po stanicu se ogleda u činjenici da će, kako je proračunato, čak 24 delića satelita da odlete iznad nje.

Bridenstajn kaže da je to strašna situacija i da ne sme nikako da se ponovi.

Rizik od sudara krhotina sa MSS procenjen je na 44 odsto. Trenutno na njoj živi i radi šest astronauta.

Softverska kompanija „Analitikal grafiks” napravila je simulaciju posledica uništenja satelita. Prema njihovoj simulaciji, posle udara rakete nastalo je oko 6.500 komadića satelita većih od jednog santimetra u prečniku.

S druge strane, Indija tvrdi da su rizici od sudara minimalni, jer očekuju da će ostaci satelita da sagore u zemljinoj atmosferi u narednih 45 dana.

Satiš Redi, šef indijskog programa odbrane i razvoja, kaže da su baš iz bezbednosnih razloga odlučili da probu izvrše na manjem vojnom satelitu, preneo je Rojters. Dodao je da će ostaci ubrzo da nestanu, najkasnije za 45 dana.

Američki sekretar odbrane Patrik Šanahan upozorio je, dan posle testa koji je obavila Indija, da se ovakvim misijama stvara dodatni nered u svemiru.

(Aleksandar Todorović, „Politika“)

Prethodni tekstIndija: U gradu pročišćenja
Sledeći tekstFejsbuk blokirao više od 1.000 naloga u Pakistanu i Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime