Indija izdvaja tri milijarde dolara za američke vojne helikoptere

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da će Indija kupiti vojnu opremu od SAD vrednu tri milijarde dolara, u šta spadaju jurišni helikopteri, što je znak produbljivanja bezbednosnih i trgovinskih veza dveju zemalja u pokušaju da se uravnoteži snaga Kine u regionu.

Premijer Indije Narendra Modi i 100.000 ljudi priredili su doček za prvu zvaničnu posetu Donalda Trampa Indiji na stadionu za kriket. Tramp je rekao da je njegova poseta bila produktivna, jer su zaključeni ugovori o kupovini helikoptera za indijsku vojsku.

Indija kupuje 24 helikoptera „sihok“ kompanije Lokhid Martin. Helikopteri su opremljeni raketama „helfajr“. Ukupna vrednost je 2,6 milijarde dolara. Planirana je i kupovina još šest helikoptera „apač“ .

Indija modernizuje svoju vojsku da bi smanjila jaz u odnosu na Kinu i više je okrenutla Sjedinjenim Državama nego tradicionalnom dobavljaču Rusiji, piše Rojters.

Donald Tramp je istakao da su Indija i Sjedinjene Države napredovale u velikom trgovinskom sporazumu.

Pregovarači sa obe strane mesecima raspravljaju kako bi umanjili razlike u poljoprivrednim dobrima, medicinskim uređajima, digitalnoj trgovina i novim taksama.

„Naši timovi su postigli ogroman napredak na sveobuhvatnom nivou trgovinskog sporazuma i optimističan sam da možemo postići dogovor koji će biti od velikog značaja za obe zemlje“, poručio je Tramp.

Dve zemlje su prvobitno planirale da naprave „mini dogovor“, ali to se pokazalo kao nedostižno.

Umesto toga, obe strane sada ciljaju na veći „paket“, uključujući eventualni sporazum o slobodnoj trgovini, navodi Rojters.

(RTS)

Prethodni tekstAmbasador Indije na predstavljanju Ekonomskog pregleda i Godišnjeg budžeta za 2020.
Sledeći tekstKako se Indija bori sa velikim zagađenjem gradova

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime