Kako se Indija bori sa velikim zagađenjem gradova

Indija je ponovo na vrhu godišnje liste gradova sa najgorim kvalitetom vazduha na svetu, sudeći prema novom izveštaju, dok su kineski gradovi nastavili da pokazuju poboljšanja u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Si-En-En.

U Indiji se nalazi 21 od 30 gradova sa najgorim zagađenjem vazduha nalazi se u Indiji, prema podacima prikupljenim u Izveštaju o svetskom kvalitetu vazduha za 2019. godinu, a šest je među prvih deset.

Gaziabad, grad blizu prestonice Nju Delhija na severu države Utar Pradeš, rangiran je kao najzagađeniji grad na svetu, sa prosečnom koncentracijom PM 2,5 od 110,2 u 2019., prenosi Tanjug.

To je daleko više nego dvostruko od nivoa koji američka Agencija za zaštitu životne sredine smatra zdravim – čak devet puta više.

A u novembru je proglašeno vanredno stanje nakon što je indeks kvaliteta vazduha (AKI) premašio 800 u pojedinim delovima Nju Delhija, što je više od tri puta preko „opasnog” nivoa.

Mikroskopske čestice, prečnika manjeg od 2,5 mikrometra, smatraju se naročito štetnim jer su dovoljno male da uđu duboko u pluća i kardiovaskularni sistem.

PM 2.5 uključuje zagađivače poput sulfata, nitrata i crnog ugljenika. Izloženost takvim česticama povezana je sa plućnim i srčanim problemima i može oslabiti kognitivne i imunološke funkcije.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, zagađenje vazduha uzrokuje oko 7 miliona preuranjenih smrti godišnje u svetu, uglavnom kao rezultat povećane smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i respiratornih infekcija.

(„Politika“)

Prethodni tekstIndija izdvaja tri milijarde dolara za američke vojne helikoptere
Sledeći tekstApple u Indiji od 2021. godine

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime