Indija „prodisala“ usled korona virusa

Indija važi za zemlju sa izrazito visokim nivoom zagađenja vazduha, a čak 21 grad od ukupno 30 svetskih urbanih centara sa najlošijim kvalitetom vazduha se nalazi u njenim granicama. Iako je tokom 2019. godine zagađenje opalo za 20 odsto, količina sitnih štetnih PM 2,5 čestica u atmosferi je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u indijskim gradovima i dalje bila čak 500 puta viša u odnosu na preporučene vrednosti. Zemlja je, kao meru zauzdavanja novog virusa KOVID-19, 24. marta zabranila kretanje i rad kancelarija, fabrika i prodavnica na 21 dan. Rezultati su kao u Kini i Evropi gde su ovakve prakse stupile na snagu ranije – lakše se diše.

U prestonici Nju Delhiju, u kojoj živi najviše porodica, već 27. marta je zabeležen pad prosečne koncentracije PM 2,5 čestica za čak 71 odsto u poređenju sa 20. martom – sa 91 na 26 μg⁄m3, dostignuvši gotovo bezbedne vrednosti (ispod 25 μg⁄m3).

Situacija je slična i u Mumbaju, Kalkuti, Bangaloru…

Najveći zagađivači vazduha u Indiji su saobraćaj, termoelektrane, građevinarstvo, sagorevanje biomase, podizanje prašine sa puteva i aktivnosti u domaćinstvima. Situaciju dodatno pogoršavaju spaljivanje otpada, poslovanje restorana i drugo.

Zagađenje vazduha na jugu Azije se smanjilo u određenoj meri još početkom prošle godine usled usporavanja proizvodnje i ekonomskog rasta na tamošnjim prostorima.

(Jelena Kozbašić, energetskiportal.rs)

Prethodni tekstPet država vladaće svetom do 2050.
Sledeći tekstPrelepa Indijka otkriva domaću masku za blistavu kosu  (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime