Indija „prodisala“ usled korona virusa

Indija važi za zemlju sa izrazito visokim nivoom zagađenja vazduha, a čak 21 grad od ukupno 30 svetskih urbanih centara sa najlošijim kvalitetom vazduha se nalazi u njenim granicama. Iako je tokom 2019. godine zagađenje opalo za 20 odsto, količina sitnih štetnih PM 2,5 čestica u atmosferi je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u indijskim gradovima i dalje bila čak 500 puta viša u odnosu na preporučene vrednosti. Zemlja je, kao meru zauzdavanja novog virusa KOVID-19, 24. marta zabranila kretanje i rad kancelarija, fabrika i prodavnica na 21 dan. Rezultati su kao u Kini i Evropi gde su ovakve prakse stupile na snagu ranije – lakše se diše.

U prestonici Nju Delhiju, u kojoj živi najviše porodica, već 27. marta je zabeležen pad prosečne koncentracije PM 2,5 čestica za čak 71 odsto u poređenju sa 20. martom – sa 91 na 26 μg⁄m3, dostignuvši gotovo bezbedne vrednosti (ispod 25 μg⁄m3).

Situacija je slična i u Mumbaju, Kalkuti, Bangaloru…

Najveći zagađivači vazduha u Indiji su saobraćaj, termoelektrane, građevinarstvo, sagorevanje biomase, podizanje prašine sa puteva i aktivnosti u domaćinstvima. Situaciju dodatno pogoršavaju spaljivanje otpada, poslovanje restorana i drugo.

Zagađenje vazduha na jugu Azije se smanjilo u određenoj meri još početkom prošle godine usled usporavanja proizvodnje i ekonomskog rasta na tamošnjim prostorima.

(Jelena Kozbašić, energetskiportal.rs)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime