Indija lansirala svoju dosad najsnažniju svemirsku raketu

Foto: Twitter/@ZeeNews

Indija je uspešno lansirala svoju novu raketu proizvedenu vlastitom tehnologijom, dosad najsnažniju, kojom želi da poveća kapacitet svojeg ambicioznog svemirskog programa.

Raketa GSLV-MKIII, visoka 43 metra, lansirana je u 17.28 sati po lokalnom vremenu iz Sriharikote, na jugoistoku zemlje, jedne od dve svemirske baze za lansiranje satelita indijske svemirske agencije. Raketa je u orbitu postavila telekomunikacioni satelit mase veće od tri tone.

Južnoazijska zemlja sada je u stanju da u svemir pošalje satelite mase do četiri tone. Indija je dosad zavisila od stranih raketa za svoje satelite mase veće od 2,5 tone.

„Misija GSLV – MKIII D1/GSAT-19 približava Indiju budućoj generaciji raketa i satelitskog kapaciteta. Nacija je ponosna!“, napisao je u tvitu premijer Narendra Modi.

Modijeva vlada promoviše domaći svemirski program nadajući se da će nižim troškovima preuzeti što veći udeo u lansiranju satelita drugih zemalja.

Indijska svemirska agencija takođe razmatra slanje svemirske letelice s ljudskom posadom u nisku orbitu oko Zemlje, ali vlada još nije odobrila taj program, prenose agencije.

Prethodni tekstIndijski klaster proizvođača keramike gost Međunarodnog sajma građevinarstva u Beogradu
Sledeći tekstAmbasadorka Indije održala predavanje o jogi u Aranđelovcu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime