Indija – najveći san Evrope

Foto: Cuyahoga/pixabay.com

Naš istaknuti antropolog, prof. dr Aleksandar Petrović, svoju fascinaciju Indijom poklanja gledaocima RTS-a, uz video zapise koje je sam snimio.

Široko je prihvaćeno mišljenje da Kolumbovo otkriće Novog sveta 1492, ili plovidba Vaska de Game oko Afrike 1498. označavaju početak „novog doba“ i blistavog uspona Evrope. Da li je to baš tako, pitali smo Aleksandra Petrovića, koji u svom eseju „Put u zemlju sna“ piše: „Indija je san, i to najveći koji je Evropa odsanjala“?!

Foto: Kraigseder/Pixabay.com

Vlastiti put-san po Indiji, sam profesor Petrović je započeo u Ernakulamu, mestu gde je prvi put pristao Vasko de Gama.

U veoma zanimljivom, po mnogo čemu ekskluzivnom, dvodelnom razgovoru, profesor Petrović objašnjava kako je Evropa unovčila svoj san o Indiji, ukazuje na različitost shvatanja slobode u Indiji i Evropi, te definiše srž indijskog, neponovljivog, antropološkog obrasca.

U prvom delu razgovora se nameće pitanje: može li Evropljanin, ili Amerikanac, uopšte da shvati samu suštinu, Indijca i Indije?!

Na to pitanje će gledaoci RTS-a odgovor dobiti u drugom delu emisije koji je naslovljen: „Indija – radost još nije umrla“…

(RTS)

Prethodni tekstPremijer Modi na svečanom otvaranju prvog indijskog sajma hrane
Sledeći tekstŽenska bokserska ekipa iz Indije na 7. Kupu nacija Međunarodnog turnira u boksu za žene u Somboru (9-15. januar)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime