Indija napravila prvi domaći motor na mlazni pogon

Foto: PrintScreen

Indijska kompanija Intech DMLS predstavila je 3D-prototip prvog motora na mlazni pogon domaće proizvodnje.

Iako delatnost kompanije Intech DMLS obuhvata više grana industrije, uključujući mašinstvo, automobilsku industriju i biomedicinu, jedan od njenih ciljeva je i proizvodnja delova za avio industriju. Pre dve godine, stekavši iskustvo sa proizvođačem aviona Hindustan Aeronautics Limited (HAL), kompanija Intech DMLS odlučila je da sama razvije svoj pogonski sistem.

Do sada je Indija koristila uvozne motore na mlazni pogon, ili pravila njihove licencirane kopije, a sada je uspela da razvije prvi domaći motor na mlazni pogon, a njegov 3D-odštampani prototip uspešno je prošao prve testove 8. februara.

https://www.youtube.com/watch?v=OX2TnKkJDXo

Smatra se da je ovaj poduhvat korak ka proizvodnji motora za helikoptere, a možda čak i jače verzije za opremanje borbenih aviona. Pored očiglednih tehničkih razloga, i motori za bespilotna vozila izabrani su kao prvi projekat. Programeri se nadaju sertifikaciji u roku od dve godine.

„Mlazni motor je velika inovacija u oblasti visoke tehnologije avio-sektora“, rekao je Šridhar Balaram, osnivač i generalni direktor Intech DMLS.

Time je Indija postala prva zemlja u Aziji, a četvrta zemlja (posle SAD, Evrope i Izraela) koja je uspela da razvije domaći motor na mlazni pogon.

Podružnica kompanije Intech DMLS predstavila je i seriju mlaznih motora za bespilotne letelice (UAV) i daljinsko upravljanje (R/C)

„Drugi mlazni motor SJE-350 sa potiskom od 350 kilotona dizajniran je za strateške aplikacije. Kompanija takođe planira da proširi i kategoriju turbo osovina“, objasnio je Balaram.

Prethodni tekstTipovi joge
Sledeći tekstIndija planira misije na Mars i Veneru

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime