Tipovi joge

Foto: tomasdelgado/Pixabay.com

Joga je kombinacija više vežbi za disanje, fleksibilnost i snagu u cilju poboljšanja fizičkog i mentalnog zdravlja.

Joga je siguran i efikasan način za bolju kondiciju i ravnotežu, a prednost joge je u tome što za svakog postoje različite vrste, kako bi ljudi odabrali onu koju najviše odgovara njihovim zdravstvenim mogućnostima.

Postoje različite vrste joge koje odgovaraju različitim starosnim grupama i nivoima mobilnosti. Reč joga može se prevesti kao zajednica, sklad i ravnoteža. Vežbanjem joge postiže se sklad između uma i tela, kao i balansiranje između snage i fleksibilnosti.

Pre početka praktikovanja joge, treba razjasniti sa sobom koji se ciljevi žele postići. Neki praktikuju jogu zbog linije i forme, drugi zbog meditativnih i duhovnih ciljeva, a neki za čistiji um i bolje psihičko stanje.

Svako ko praktikuje jogu može razviti neki svoj stil, često i učitelji joge razvijaju neke svoje stilove kombinacijom različitih tipova joge.

Navodimo najosnovnije stilove joge koji su godina prisutni i dostupni:

Ajengar joga – odlična je za početnike jer je spora i usmerena na detalje držanja tela po principu ispravne geometrije u svakoj pozi

Aštanga joga – tradicionalni stil sa nizom visokoenergičnih poza i pokreta. Ideja je stvaranje topline tela, sagorevanje toksina, opuštanje mišića, opuštanje zglobova i uma. Serija od šest poza sa posebnom tehnikom disanja prepoznatljiva je tehnika ašhtanga joge.

Joga snage – popularna među sportistima, snaga joga fokusira se na razvoj snage gornjeg dela tela, kao i na fleksibilnost i ravnotežu celog tela. Snaga joga naziva se još i joga protoka i protok viniasa.

Bikram joga – omiljena za svakoga ko voli da se znoji. Nastala u Indiji početkom sedamdesetih godina prošlog veka, pretpostavlja niz od 26 poza istezanjanja i jačanja mišića u toploj prostoriji (iznad 37 stepeni) uz lakše oslobađanje toksina

Kundalini joga – u odnosu na ostale tipove joge ima više duhovni i filozofski pristup. Joga sadrži i dozu seksepila jer je omišljena tako da probudi kundalnu energiju u kičmi, koja zatim pobuđuje seksualnu energiju. Kundalini joga uključuje i meditaciju, tehnike disanja kroz nozdrve sa nizom poza.

Hata joga – ona predstavlja fizičku praksu joge. Idealna je za početnike i za osobe koje žele fleksibilnost, opuštanje, svest i eventualno oporavak od neke povrede. Hata joga može se serijom poza prilagoditi fizičkim potrebama, ciljevima i ograničenjima svakog pojedinca.

Drugi tipovi

Osim ovih navedenih osnovnih tipova joge, postoje i nekoliko drugih tipova joge koje svaka osoba prema svojim mogućnostima može praktikovati:

Jivamukti joga – stil koji je nastao 1984. godine – kombinuje pevanje, meditaciju, poze vežbe i tradicionalnu filozofiju

Anusara joga – nastala u Americi i fokusirana na nežan stil sa biomehaničkim pozama.

Kripalu joga – stil koji počinje laganim pokretima, a zatim napreduje kroz tri dublja nivoa svesti, uma i tela.

Ananda joga – ovo je jedinstveni stil određenih mentalnih afirmacija za svaku pozu. Idealna je za povezivanje uma i tela i preporučuje se početnicima.

Šivananda joga – nastala je 1936. godine, najpoznatija je po učenju joge u pet oblast (vežba, ishrana, pravilno disanje, relaksacija i pozitivno razmišljanje). Karakteristika ove joge je da se radi u 12 položaja.

Prethodni tekstĐainizam – jedna od tri najveće indijske religije
Sledeći tekstIndija napravila prvi domaći motor na mlazni pogon

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime