Đainizam – jedna od tri najveće indijske religije

Foto: Matthew Logelin/Wikipedia

Đainizam, tradicinalno poznat kao đaina darma, uz hinduizam i sikizam je jedna od tri najveće indijske religije. Đainizam propisuje životni put oslobođen svakog nasilja prema bilo kom živom biću. Uz to se naglašava duhovna nezavisnost i jednakost između svih oblika života. Đainisti smatraju da su nenasilje i samokontrola načini kojima se postiže oslobođenje — đaina. Postoje dve velike struje — digambaru i svetambaru. Obe propovedaju strogi asketizam, radikalno oslobođenje od materijalnog i vegetarijanstvo.

Đainizam je jedna od najstarijih religija sveta. Nastao je u 8. ili 7. veku p.n.e u dolini reke Gang, u području koje otprilike pokriva današnja indijska država Bihar. Vernici svoju istoriju računaju kroz smenjivanje dvadeset i četiri prvobitna zagovornika njihove vere, a koje nazivaji tirtankarama. Poslednji od njih je Mahavira, u čijoj se eri svet trenutno nalazi. Dugi niz godina đainizam je bio državna religija indijskih država i svih ljudi Indijskog potkontinenta. Od osmog veka nove ere broj vernika je drastično opao, a većinsko stanovništvo praktikuje hinduizam ili islam.

Danas, đainisti su verska manjima u Indiji, sa 4,2 miliona vernika. Đainisti su najpismenija društvena zajednica u Indiji (sa čak 94,1% pismenih pripadnika), a njihovi spisi spadaju u najstarije u državi. Mahatma Gandi, poznat po strogom pridržavanju đainističke filozofije nenasilja, bio je pristalica ove religije.

Đainizam je religija koja u svoje središte stavlja ljudska bića i njihove probleme. On uči da je univerzum večan i da nema svog tvorca. Iako bogovi postoje u čitavom nizu nebesa smeštenih iznad sveta ljudi, oni nemaju uticaja na njega i sami će jednoga dana prestati da budu bogovi, te se ponovo roditi.

Đainsko učenje opisuje da je stvarnost sastavljena od dve kategorije: điva – to jest duša (koju u izvornom obliku karakterišu kvaliteti potpunog znanja, energije i blaženstva); i ne-điva, to jest atomi (osnovni kvaliteti su im kretanje i mirovanje) i eter, koji zajedno čine materijalni svet, tamnicu đive. Đainizam podučava duhovnom putu kojim duša uspeva da pobegne od uticaja karme (koju duši privlače dela nasilja) i oslobodi se iz kruga preporađanja.

Prethodni tekstIndijska masaža glave
Sledeći tekstTipovi joge

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime