Sećanje na Gandija

Foto: india.gov.in

Na današnji dan, 2. oktobra 1869. godine, rođen je Mohandas Karamčad Gandi, poznatiji kao Mahatma (velika duša), jedan od osnivača savremene indijske države i uticajni pobornik satjagrahe (nenasilnog protesta) na putu ka ostvarenju revolucije, čuveni indijski političar i nacionalni vođa.

Najpoznatiji indijski književnik, dramaturg i filozof, nobelovac Rabindranat Tagor (engl. Rabindranath Tagore), prvi je Gandija nazvao samo mahatma, što na sanskritu znači „velika duša“.

Gandi se školovao u Engleskoj, a zatim je jedno vreme živeo u Južnoj Africi i bio vođa tamošnjih Indusa.

Od 1919. godine bio je na čelu indijskog nacionalnog pokreta za nezavisnost. U dugogodišnjoj političkoj karijeri, sprovodio je specifičan oblik borbe nazvan „gandizam“.

Gandi je značajno pomogao u ostvarenju indijske nezavisnosti od britanske kolonijalne vlasti, podstičući narod da se bori za sopstvenu nezavisnost od Britanske imperije i zameni je Komonveltom.

Gandijev princip satjagrahe inspirisao je generacije demokratskih i antirasističkih aktivista, uključujući i Martina Lutera Kinga i Nelsona Mandelu.

Gandi je često govorio da su njegove vrednosti jednostavne, preuzete iz tradicionalnih hinduističkih verovanja: istina (satja) i nenasilje (ahimsa).

Na Gandijevu filozofiju uticali su Bagavad Gita i hinduistička verovanja, kao i đainizam.

Bio je striktni vegetarijanac i smatrao da ishrana treba da zadovolji samo minimum zahteva tela. S vremena na vreme nije uopšte jeo, a štrajk glađu primenjivao je i kao političko oružje.

Sprovodio je u delo hinduističku ideju duhovnog i praktičkog čistunstva, koja je podrazumevala i celibat, u kom je bio od svoje 36. godine.

Imao je običaj da provodi jedan dan nedeljno u tišini, ne pričajući ni sa kim. Verovao je da mu to donosi unutrašnji mir.

Zalagao se za učenje dece van uobičajenog sistema obrazovanja, protiveći mu se. Smatrao je da deca najbolje uče od svojih roditelja i od društva.

Poginuo je 1948. godine u atentatu koji je na njega izvršio pripadnik polufašističke organizacije Hindu Mahasabha.

Na novobeogradskom Savskom keju, na kraju Gandijeve ulice, otkrivena je 2007. godine bista Mahatme Gandija, poklon Indijskog saveta za kulturnu saradnju iz Nju Delhija.

Prethodni tekstTramp i indijski lider Modi
Sledeći tekstGandi i indijski pokret za nezavisnost

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime