Indija ne menja stav o Kosovu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Republike Indije Subramanjom Džaišankarom. Indijski ministar je poručio da ta zemlja ne menja stav o Kosovu. Ocenjeno je da treba još više raditi na razvijanju državnih i ekonomskih odnosa Srbije i Indije.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Indije, Ivica Dačić i Subramanjam Džaišankar su u Beogradu ocenili da je potrebno još više razviti međudržavne odnose koji postoje sedam decenija.

Džaišankar je rekao da nema komunikacije i bliskosti koliko bi moglo, i da se nada da će njegova poseta to promeniti.

Založili su se i za razvijanje ekonomskih odnosa da bi trgovinska razmena, kako je rekao Dačić, sa sadašnjih 180 miliona evra dostigla vrednost od milijardu dolara.

Džaišankar je rekao da je najviše indijskih investicija u Srbiji u farmaceutskoj i IT industriji, da turistički promet jača jer Indijci mogu da u Srbiju dođu bez vize, dok Indija državljanima Srbije omogućava „onlajn“ dobijanje viza.

Dačić je rekao da je Srbiji u međunarodnim organizacijama važna podrška Indije.

„Veoma nam je važno da Indija ima razumevanje za naše probleme i naš principijelni stav kada je reč o očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, izneo je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije dodao je da je Srbija bila svedok dvostrukih standarda međunarodne zajednice, te da kada su naši prijatelji u pitanju i principijelno gledano, naši stavovi su uvek na bazi poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

„To uključuje i sva sporna pitanja za koje smatramo da treba da se rešavaju na unutrašnjem planu na miran način, a odnosi se i na pitanje Kašmira“, rekao je Dačić.

Džaišankar je rekao da je dugogodišnji stav Indije o Kosovu nepromenjen i zahvalio Dačiću što Srbija smatra da je pitanje Kašmira unutrašnje pitanje Indije.

Ministri su tokom sastanka istakli istorijski značaj Pokreta nesvrstanih koji je i danas faktor u odnosima Indije i Srbije.

(RTS)

Prethodni tekstSporazum o saradnji Srbije i Indije u oblasti odbrane
Sledeći tekstMinistri o razvoju odnosa Srbije i Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime