Sporazum o saradnji Srbije i Indije u oblasti odbrane

U Beogradu je potpisan Sporazum o saradnji Srbije i Indije u oblasti odbrane koji će, po navodima srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina i ministra spoljnih poslova Indije Subramanje Džaišankara, doprineti razvoju i jačanju sveukupne saradnje dve države.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Vulin je tokom razgovora sa Džaišankarom izrazio zahvalnost za „principijelnu podršku koju Indija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje i naporima Srbije da se mirnim putem i dijalogom reše otvorena pitanja na Kosovu i Metohiji“.

Vulin je naveo da je za Srbiju „apsolutno“ neprihvatljivo formiranje „takozvane vojske Kosova“, kao i smanjenje brojnog stanja pripadnika KFOR-a, koji u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavlja kako je ocenio, „jedini garant bezbednosti na prostoru južne srpske pokrajine“.

Navodeći da je Srbija u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti i opredeljena za saradnju sa partnerima i na Istoku i na Zapadu, Vulin je naveo da će Ministarstvo odbrane nastaviti da vodi balansiranu politiku i razvija odnose u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama u skladu sa nacionalnim i spoljnopolitičkim prioritetima.

Ministar spoljnih poslova Indije izrazio je zadovoljstvo što se kako je naveo, „tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Indije zasnivaju na razumevanju i obostranom uvažavanju“.

(Beta)

Prethodni tekstDo kraja 2019. uz pomoć Indije još pet priznanja manje
Sledeći tekstIndija ne menja stav o Kosovu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime