Indija obeležava 77. godišnjicu sticanja nezavisnosti: Evo šta simbolizuju boje i točak na indijskoj zastavi

Foto: pixabay.com/shivamjoke

Indija je stekla nezavisnost od britanske vladavine 15. avgusta 1947. Od tada se Dan nezavisnosti svake godine slavi sa velikom radošću i ponosom. Takođe, 77. Dan nezavisnosti ove godine biće obeležen u okviru kampanje „Amrit Mahotsav“ pod temom „Nacija na prvom mestu, uvek na prvom mestu“.

O nacionalnoj zastavi

Nacionalna zastava Indije ima horizontalnu traku od tri boje uključujući boju duboki šafran (Kesaria) na vrhu, belu u sredini i tamnozelenu na dnu. Odnos širine zastave i njene dužine je 2:3. U beloj traci, u centru, nalazi se Navi-plavi točak koji predstavlja čakru.

Da li znate šta ove boje simbolizuju?

– Gornja boja šafrana ukazuje na snagu i hrabrost zemlje.

– Bela srednja traka ukazuje na mir i istinu sa Darma čakrom.

– Zelena pokazuje plodnost, rast i povoljnost zemlje.

– Dizajn točka izgleda kao točak na abakusu prestonice lavova Sarnath u Ašoki. Njegov prečnik je približno širine bele trake i ima 24 kraka.

Recimo da je 22. jula 1947. godine konstitutivna skupština Indije usvojila dizajn nacionalne zastave.

Ustavotvorna skupština 22. jula 1947. usvojila ju je kao nacionalnu zastavu Slobodne Indije. Posle nezavisnosti, boje i značaj ostali su isti. Samo promena koja se dogodila je umesto kolovrata, Darma čakra cara Ašoke usvojena je kao amblem nacionalne zastave. Na kraju, trobojna zastava Kongresne partije postala je trobojna zastava Nezavisne Indije.

Kodeks zastave Indije je izmenjen 26. januara 2002. i nakon toliko godina nezavisnosti, rađanima Indije je konačno bilo dozvoljeno da zastavu Indije podignu nad svojim domovima, kancelarijama i fabrikama bilo kog dana, a ne samo tokom nacionalnih praznika, kao što je bio slučaj ranije. Prema kodeksu zastave, svaki Indijac može ponosno da istakne nacionalnu zastavu bilo gde i bilo kada, ali ne treba da ne poštuje trobojnicu. Stoga je Kodeks zastave Indije, 2002, podeljen na tri dela. U prvom delu dat je opšti opis nacionalne zastave. U II delu pominje se isticanje nacionalne zastave od strane javnih, privatnih organizacija, obrazovnih institucija itd. U delu III, isticanje nacionalne zastave od strane centralnih i državnih vlada i njihovih organizacija i agencija.

Prethodni tekstIndijske domaćice drže 11% svetskog zlata: To je više od rezervi SAD, MMF-a, Švajcarske i Nemačke zajedno
Sledeći tekstEvo šta će se dogoditi u vašem telu ako jedete đumbir svakodnevno mesec dana

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime