Indija poboljšala rejting na globalnoj listi konkurentnosti

Foto: Youtube/WorldEconomicForum/Printscreen

U najnovijem izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF), Indija je i dalje najkonkurentnija zemlja u Južnoj Aziji i na listi je rangirana 40. u konkurenciji 137 zemalja širom sveta.

Ovo je najbolji rezultat koji je Indija ikad ostvarila prema metodologiji WEF-a, koja svrstava Švajcarsku kao najkonkurentniju ekonomiju na svetu. Među rastućim tržištima koja su imali veliki potencijal početkom 2000., Brazil i Turska su sada izgubili pozicije koje su imali pre 2013.g. dok Kina, Indija i Indonezija nastavljaju sa napretkom.

U izveštaju je veoma optimistično ocenjena Indija, koja ima u planu da uloži velika novčana sredstava u izgradnju infrastrukture. Indija je ove godine zauzela 40. mesto a najveći doprinos konkurentnosti doprineli su oblast infrastrukture (66. mesto za Indiju), oblast visokog obrazovanja (Indija 75.) i tehnološki napredak (107. pozicija) najviše zahvaljujući javnim ulaganjima u nauku i nove tehnologije.

Izveštaj WEF-a posebno je pohvalio napore koje Indija ulaže u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT). Dosta je učinjeno na povećavanju pristupa širokopojasne mreže brojnim korisnicima a posebno obezbeđivanje pristupa internetu u školskim ustanovama.

Prethodni tekstIndija – četvrti proizvođač i treći potrošač električne energije u svetu
Sledeći tekstBezvizni režim za indijske građane prilikom ulaska u Srbiju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime