Indija postala pridruženi član CERN instituta u Ženevi

Foto: Wikipedia/Brücke-Osteuropa

Indija i Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) potpisali su ugovor čime se Indiji dodeljuje status pridruženog člana CERN-a. CERN je najveća svetska laboratorija nuklearne fizike, gde naučnici i inženjeri ispitivaju temeljnu strukturu kosmosa pomoću najsofisticiranijih naučnih instrumenata i naprednih računarskih sistema.

Sedište CERN instituta je u Ženevi, blizu francusko-švajcarske granice. Trenutno CERN ima 22 države članice, četiri pridružene članice, a status posmatrača imaju četiri države i tri međunarodne organizacije.

Rad u okviru CERN programa je uspešan primer naučne saradnje velikog broja istraživača, nacionalnih instituta i univerziteta radi zajedničkog ostvarenja prodora u oblasti temeljnih znanja, nauke i inženjeringa i ujedno obuka sledeće generacije naučnika.

Kao priznanje za značajne doprinose, 2003.g. Indija je dobila status posmatrača u CERN-u, a potom je pozvana i da postane pridruženi član. U poslednjih nekoliko godina, indijski naučnici su uključeni u sve pionirske aktivnosti u ovom institutu.

Kao pridruženi član, Indija će biti deo velikih naučno-tehnoloških poduhvata koji će utrti put za sveukupni razvoj znanja. Članstvo će povećati učešće mladih naučnika i inženjera u raznim projektima CERN-a koji će stečena znanja moći da primene u domaćim institucijama. Takođe, ova saradnja će omogućiti direktno učešće indijskoj industriji u projektima instituta.

Kroz nastavni program, učitelji visokih i srednjih škola moći će da učestvuju u programima i prenesu znanje svojim učenicima, i ohrabre ih da nastave svoje naučne karijere.

Prethodni tekstAmbasadorka Indije svečano otvorila „Indija-Srbija“ turističku radionicu
Sledeći tekstIndijski film „Avantura života“ za vikend 17. i 18. decembra u 13:00 na „Prvoj“ televiziji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime