Indija prestigla Veliku Britaniju i Francusku i postala peta ekonomska sila sveta

Indija se razvija u privredu otvorenog tržišta u odnosu na svoje prethodne autoritativne političke sisteme, zaključuje u izveštaju američki istraživački centar Vorld Populejšn Revju.

„Indijska ekonomija je peta po veličini u svetu, sa BDP-om od 2,94 biliona dolara, pretekavši Veliku Britaniju i Francusku u 2019. godini, i zauzela je peto mesto“, navodi se u izveštaju.

Poređenja radi, ukupna privreda u Velikoj Britaniji iznosi 2,83 biliona dolara, dok francuska ekonomija dostiže oko 2,71 biliona dolara.

Prema izveštaju, u pogledu pariteta kupovne moći (PPP), indijski BDP iznosi 10,51 biliona dolara, što je više od onog u Japanu i Nemačkoj. BDP države po glavi stanovnika je 2.170 američkih dolara zbog visokog broja stanovnika Indije. Predviđa se ipak da će realni rast BDP-a oslabiti već treću godinu zaredom, sa 7,5 na pet odsto.

Vorld Populejšn Revju prmećuje da je ekonomska liberalizacija Indije počela početkom 1990-ih i da uključuje deregulaciju industrije kao i smanjenu kontrolu nad spoljnom trgovinom i investicijama i privatizaciju državnih preduzeća.

„Ove mere su pomogle Indiji da ubrza ekonomski rast“, navodi se u izveštaju i dodaje da je sektor usluga u zemlji najbrže rastući u svetu, a predstavlja 60 odsto ekonomije i 28 odsto zaposlenosti.

Prethodni tekstTrampovu posetu Indiji mogli bi da ometaju – majmuni (video)
Sledeći tekstIndija oduševljena Melanijom Tramp (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime