Indija pretekla Kinu prema indeksu lakoće poslovanja

Foto. Twitter/GSTinIndia

Indija je pretekla Kinu i obezbedila vodeću poziciju među 30 zemalja u razvoju kada su u pitanji uslovi poslovanja. Podaci ukazuju da se indijska ekonomija ubrzano razvija, uslovi za strane investicije (FDI) su poboljšani i u zemlji je prisutan potrošački bum.

Globalni indeks razvoja maloprodaje (GRDI) za 2017.godinu rangira 30 najuspešnijih zemalja u razvoju kada je rast maloprodaje u pitanju i analizira 25 makroekonomskih i maloprodajnih varijabli. Indijska ekonomija koja je u usponu, unapređenje uslova za strane investicije i lokalni potrošački bum su neki od ključnih razloga za dobro rangiranje prema GRDI indeksu.

Indijski maloprodajni sektor raste sa prosečnom godišnjom stopom od 20%. Ukupna prodaja u prošloj godini premašila je trilijon dolara, a očekuje se da će se sektor udvostručiti do 2020.godine. Sve veća urbanizacija i rast srednje klase osnovni su razlozi rasta potrošnje širom zemlje. Ujedno, inicijativa Vlade Indije da se olakšaju uslovi poslovanja u maloprodaji dodatno utiču na rast.

U protekloj godini, Vlada Indije omogućila je 100% udela stranih investitora u vele-prodaju, e-trgovine i trgovinu prehranbenih proizvoda. Indijski sektor maloprodaje takođe je napredovao u segmentu elektronske trgovine. Napori Indijske Vlade da podstakne bezgotovinsko plaćanje (demonetizacija) i reforma indirektnog oporezivanja preko novog sveobuhvatnog poreza na robu i usluge (GST) će takođe stimulativno delovati na sektor trgovine.

Prva pozicija Indije prema ovom indeksu je jasan znak poverenja u rast maloprodajnog tržišta i potencijal za dalji rast.

Prethodni tekstNajlepša i najmlađa pilotkinja sveta dolazi iz – Indije
Sledeći tekstEgzotična indijska piletina

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime