Indija ratifikuje sporazum o borbi protiv klimatskih promena

Фото: Бета

Upravo na današnji dan rođenja Mahatme Gandija, Indija ratifikuje Pariski sporazum o borbi protiv klimatskih promena.

Premijer Indije Narendra Modi najavio je da će Indija u nedelju, 2. oktobra, baš na dan rođenja Mahatme Gandija, ratifikovati sporazum o borbi protiv klimatskih promena koji će, izvesno je, stupiti na snagu ove godine.

Pariski sporazum o borbi protiv klimatskih promena (COP), predstavlja prvi sveobuhvatni program rešavanja klimatskih promena u okviru Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC). Usvojilo ga je 195 zemalja u decembru 2015. godine u Parizu i stupiće na snagu nakon ratifikacije najmanje 55 zemalja odgovornih za 55% globalne emisije štetnih gasova. Do sada je 61 zemlja, ne računajući Indiju, već ratifikovala ovaj sporazum, a prag emisije štetnih gasova trenutno iznosi oko 47%.

Prema izveštajima Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC), globalno zagrevanje iznad 2 stepena Celzijusa dovešće do porasta broja „ekstremnih klimatskih promena“. Glavni cilj Sporazuma u Parizu jeste, dakle, globalno povećanje temperature ispod 2 stepena Celzijusa, uz napore da se ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa. Dogovor i napredak biće revidirani na svakih pet godina. Pored toga, razvijene zemlje obećale su 100 milijardi dolara godišnje do 2020. godine uz obavezu da dodatno povećaju brigu o klimatskim promenama u budućnosti. Iako ne postoji kazna za zemlje koje ne ostvare date ciljeve, Sporazum ima pravila transparentnosti, pomažući i podstičući zemlje da ostvare svoje obaveze.

Značaj podrške Nju Delhija ovom klimatskom sporazumu leži u činjenici da Indija ima više od 4% globalne emisije štetnih gasova i da je od ključnog značaja za prelazak praga od 55%. Dva najveća svetska zagađivača – SAD i Kina – koji zajedno imaju 40% globalne emisije ugljen-dioksida, već su ratifikovale ovaj dokument. Nivo emisije od 55% štetnih gasova predstavlja prag koji se ne sme preći i postaće zakonski obavezujući za sve potpisnike Sporazuma nakon perioda od 30 dana.

Kao deo globalnog režima klimatskih promena, Indija će imati značajne obaveze u ispunjavaju ovog ugovora. Ona će morati da smanji emisiju ugljen-dioksida za 33-35% u odnosu na nivo koji je emitovala 2005. godine, i to najdalje do 2030. godine.

Indija će morati da proširi svoje izvore energije značajno se preorijentišući na obnovljive izvore energije kako bi se smanjila količine emisija štetnih gasova po jedinici BDP-a. Gledano u brojevima, do 2025. godine Indiji će biti potrebno 175 gigavata energije iz izvora goriva koji nisu fosilni.

Još jedna od obaveza Indije po ugovoru jeste da poveća svoj šumski pokrivač za pet miliona hektara uz istovremeno poboljšanje kvaliteta samog zelenog pokrivača. Očekuje se da će veća pošumljenost pomoći Indiji da apsorbuje ogromne emisije ugljen-dioksida iz atmosfere.

Prethodni tekstSolarno drvo koje štedi prostor za proizvodnju solarne energije
Sledeći tekstOn je najtraženiji indijski glumac

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime