Indija razmatra uvođenje sopstvene kriptovalute

Foto: Pixabay.com/QuinceMedia

Indija istražuje mogućnost lansiranja sopstvene kriptovalute.

Vlada Indije razmatra scenarije za izdavanje državnog kriptonovca. Ovo pitanje postavljeno je na najvišem nivou, još u decembru 2017. godine. Kabinet ministara formirao je panel stručnjaka koji bi trebalo da identifikuju sve prednosti i nedostatke ovakvog projekta.

U svakom slučaju, čak i ako se odluči da se odloži lansiranje indijskog digitalnog novca, vlasti nameravaju da nastave finansiranje istraživanja te tehnologije. Završni izveštaj stručnjaka očekuje se naredne godine.

Jedan od zadataka panela eksperata jeste i priprema izmena i dopuna zakonodavstva o finansijskim tržištima u Indiji, kako bi država mogla da odluči o kriptovalutama. Trenutno se pretpostavlja da će posedovanje kriptomoneta bez dozvole vlasti biti smatrano krivičnim delom.

Podsjetimo da je Indijska banka početkom aprila objavila da namerava da zabrani da bilo koja banka u zemlji pruža usluge kriptovalutnim investitorima. U isto vreme, od regulatora je došlo do informacija da se razmatra mogućnost izdavanja kriptovaluta u državnom vlasništvu (CBDC).

Posle ovakvog koraka, Vrhovni sud Indije je primio prijave u kojima su tužitelji zahtevali ukidanje zabrane koju je nametnula banka.

Prethodni tekstIndija će 10 puta povećati uvoz kukuruza
Sledeći tekstIndija u fokusu Međunarodnog festivala etnološkog filma

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime