Indija u fokusu Međunarodnog festivala etnološkog filma

Dvadeset sedmi Međunarodni festival etnološkog filma, održaće se od 9. do 13. oktobra u Etnografskom muzeju u Beogradu, sa projekcijama u Jugoslovenskoj kinoteci i Etnografskom muzeju.

Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 53 naslova iz 27 država. Program Festivala je podeljen u četiri celine — takmičarska selekcija u okviru koje će biti prikazano 26 filmskih ostvarenja, informativni, studentski i specijalni program, rečeno je na konferenciji za novinare.

Festival je pokrenut 1992. godine u želji da se jednim događajem obuhvate filmska ostvarenja koja za temu imaju folklor i obićaje balkanskih i slovenskih naroda, mahom televizijske produkcije.

Misija Festivala je da iznova podseća na značaj kulturnog nasleđa, i da javnosti pruža sliku o bogatstvu i raznovrsnosti kultura.

„MeĐunarodni festival etnološkog filma ne izdvaja samo duga tradicija, veĆ i široki opus filmskih ostvarenja koji na jednom mestu okuplja razliČite teme, pristupe, metode istraživanja tradicionalnog i modernog načina života i svedoČe o tradiciji i kulturi razliČitih država i kontinenata kroz vreme“, rekao je izvršni direktor Festivala Saša Srećković.

U saopštenju Etnografskog muzeja se navodi da će ove godine u fokusu biti Indija, koja će predstaviti šest filmskih ostvarenja u okviru programa Indiografija, a kao deo specijalnog programa biće prikazani nagrađeni filmovi sa Festivala etnografskog filma iz Pekinga.

Direktor Jugoslovenske kinoteke i član žirija Jugoslav Pantelić rekoa je da postoji određena veza evropskih i svetskih Kinoteka i etnografskog filma; naime, zahvaljujući bogatoj arhivi u kojoj se nalaze mnogi sčuvani filmovi, mi danas imamo uvid u običaje, način života, izgled gradova, jer takav film je najbolji hroničar određene epohe, što je i cilj ovakvih filmskih manifestacija.

Svečana dodela nagrada biće organizova u subotu, 13. oktobra, kada će biti dodeljene glavna nagrada GRAND PRIX „Dragoslav Antonijević“, Nagrada za najbolji domaći film, Nagrada za najbolji inostrani film i Nagrada za najbolji studentski film.

(Danas)

Prethodni tekstIndija razmatra uvođenje sopstvene kriptovalute
Sledeći tekstTri sile stvaraju put za bezbedniji prenos podataka

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime