Tri sile stvaraju put za bezbedniji prenos podataka

Foto: geralt/pixabay.com

Rusija, Kina i Indija će početi da grade evroazijski kvantni put — infrastrukturu za bezbedan prenos podataka, izjavio je za Sputnjik predsednik neprofitnog partnerstva „Russoft“ i rukovodilac radne grupe „Sejfnet“ Valentin Makarov.

U junu je Makarov rekao da ruski programeri predlažu nekim zemljama Azije i Evrope da učestvuju u ovom projektu zbog rizika da će kvantni kompjuteri koji se brzo razvijaju za nekoliko godina moći da dešifruju u realnom vremenu ključeve koji se sada koriste za zaštitu informacija. Rusija je Kini, Indiji, Turskoj i Iranu predložila da se pridruže ovom projektu.

Na kraju je dobijena povratna informacija od niza zemalja, rekao je Makarov. „Kontaktirali smo Akademiju nauka Kine, koja se bavi projektom stvaranja kvantne zaštite mreže za celu teritoriju Kine“, rekao je on. Prema rečima Makarova, Kinezi su se složili da zajedno rade na projektu.

Interes su takođe pokazale i indijske kolege.

„Indija je, naravno, zainteresovana za projekat, ali tamo postoji politički aspekt, plus Indija nema zajedničku granicu sa teritorijom EAEU… Predložili smo da se u dnevni red međuvladine rusko-indijske komisije uključi pitanje razvoja projekta. Nadam se da ćemo postepeno doći do toga, štaviše, ’Russoft‘ sada otvara svoje predstavništvo u Indiji“, dodao je on.

Ruski institut razradio mikrokapsule sa kvantnim tačkama za dijagnozu raka
Prema rečima Makarova, da bi se izgradio kvantni magistralni put na čitavoj teritoriji Rusije, od granice sa Kinom do granice sa Finskom, biće potrebno oko 40 milijardi rubalja.

„U našem primarnom pojednostavljenom poslovnom planu smatralo se da možemo za 40 milijardi rubalja da izgradimo glavnu magistralu. Od države će biti potrebno samo 10 odsto, ostatak novca uzećemo sa tržišta od zainteresovanih telekom operatera ili krupnih klijenata. Banke i velike korporacije, kao na primer ’Rosteh‘, pokazale su interes za ovaj projekat“, zaključio je on.

(Sputnik)

Prethodni tekstIndija u fokusu Međunarodnog festivala etnološkog filma
Sledeći tekstIndija povećava proizvodnju i potrošnju čelika

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime