Indija razvija tehnologiju za predviđanje lavina

Foto: Inkrise/pixabay.com

Uprkos velikom broju opservatorija i meteoroloških stanica, na velikim visinama širom Himalaja ne postoji precizan sistem za predviđanje i upozoravanje na hiljade vojnika raspoređenih toj u oblasti kako bi se zaštitili od lavina.

Nakon pogibije nekoliko vojnika u lavinama, indijski naučnici su ubrzali razvoj nove tehnologije kako bi preciznije predvideli lavine u oblasti Himalaja. Indijska vlada saopštila je da se na Himalajima nalazi 56 opservatorija postavljenih na velikim visinama, 55 automatskih meteoroloških stanica i pet centara za ublažavanje posledica lavina u državama Himačal Pradeš, Džamu i Kašmir i Utarahand koje objavljuju posebne prognoze o planinskom vremenu.

Sputnjikovi izvori saopštili su da Indija planira da uspostavi dopler radarski sistem koji će izrađivati prognozu za himalajsko vreme posebno za granicu sa Kinom. Indijsko vazduhoplovstvo dobiće tačnu vremensku prognozu sa 22 dopler radarske stanice koje ova zemlja planira da izgradi na strateški važnim lokacijama na Himalajima.

Indija želi da zameni sve sisteme za predviđanje vremena dopler radarom do 2019. godine.

Indija je potrošila ukupno 37 miliona dolara za ugradnju, popravku i održavanje svih dopler radarskih sistema od 2002. godine.

(Sputnjik)

Prethodni tekstApple će proizvoditi iPhone u Indiji
Sledeći tekstIndija planira rekordna ulaganja u infrastrukturu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime