Led sa Himalaja topi se dvostruko brže (video)

Poređenje najnovijih snimaka Himalaja sa onima od pre 40 godina pokazale su da se led s tog planinskog lanca topi dvostruko brže.

Naučnici su uporedili fotografije koje su u vreme Hladnog rata snimili američki izvidnici s nedavnim slikama iz posmatračkih misija svemira.

Istraživanje je pokazalo da se od 2000. godine visina glečera smanjivala za pola metra godišnje, a naučnici tvrde da su klimatske promene glavni uzrok te pojave.

Tim sa američkog Univerziteta Kolumbija otkrio je da je između 1975. i 2000. nestajalo u proseku četiri milijarde tona leda svake godine.

Međutim, između 2000. i 2016. godine, brzina topljenja glečera se gotovo udvostručila – nestajalo je oko osam milijardi tona godišnje.

„Osam milijardi tona leda je dovoljno da ispuni 3,2 miliona olimpijskih bazena godišnje. Glečeri najviše gube led na dnu, gde je najrazređeniji. Neki su se istanjili po pet metara za godinu dana“, objasnio je za BBC Džošua Maurer sa Univerziteta Kolumbija.

Naučnici tvrde da bi kontinuiran gubitak leda mogao ostaviti trajne posledice.

Kratkoročno gledano, topljenje leda bi moglo uzrokovati poplave, dok bi se dugoročno milioni ljudi koji zavise od voda sa planina, tokom sušnih godina mogli suočiti s veoma ozbiljnim poteškoćama, prenosi Al Jazeera Balkans.

(Fena)

Prethodni tekstSvemoćni napitak
Sledeći tekstIndijska „planina smeća“ – viša od Tadž Mahala (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime